" "
Više

    " "

    Betinskoj fešti nema premca- 46. po redu Dani brganje

     

    Zbog snažne bure sinoć u Betini nije održana regata u ženskom veslanju ‘Dlan&Veslo’, ali vremenske (ne)prilike nisu omele održavanje drugih programa najveće betinske fešte, 46. po redu Dana brganje.

    Tisuće posjetitelja gostilo se specijalitetima od ribe i školjaka. Pekle su se srdele, tunjevina, lignje, kuhali rižoti, sipa sa slanutkom, hobotnica s krumpirom, korotanje i dagnje na buzaru… Ova je fešta ustanovljena u čast školjke kunjke, a ime je dobila po brganji – staroj alatki za vađenje školjaka iz mora. No, ove školjke koja se nekad potezanjem brganje po dnu mora lovila između Betine, Rata i Tisnog, ni ove godine nije bilo.

    – A, to vam je tako. Izlov kunjki je sada zabranjen, a nekad su se za Dan brganje ekipe Betinjana sa svojim brodovima natjecale u izlovu. Na kraju bi se školjke vagale i bacale na veliku hrpu na rivi. Žene bi ih čistile, kuhale i dijelile ih besplatno, s tim da su svi koji su jeli morali kupiti litru domaćeg vina. Od ure popodne do kasno u noć trajalo je potezanje brganje, regata na vesla, glazba, fešta… – ispričao nam je Jadranko Pavić sa štanda Turističke zajednice.

    Milutin Jakovčev (84) kaže da su kunjke nekada bile nezaobilazan obrok Betinjana. Kad se išlo u polje iz gajete ili kaića u more bi se topila brganja i vuklo ju se pomoć latinskog jedra. Ako nebi bilo vjetra, grozdovi školjaka su se vadili uz pomoć motke, kopišća. – Prije se živilo od kunjki. Svaki dan ih se jelo, kad bi išli kopati, naložila bi se vatra i samo bi se bacile na žeravu, a doma se spremalo na razne načine, na buzaru, s krumpirima, s paštom… To je bio jedan svakodnevni obrok težaka. A onda su 60-ih godina na brodove počeli stavljati motore, lovilo se puno, prodavalo restoranima i onda se zabranilo. Sada u moru baš i nema puno kunjki, ali ne zna se da li ih nema zato što su izlovljene ili ih nema baš zato jer ih nitko ne lovi. Ja osobno mislim da je to stradalo prirodno. Sada ih ima malo i ništa – kaže Jakovčev.

    Betinjani se nadaju da će se populacija kunjaka oporaviti i da će je oni opet, pa makar i samo za Dan brganje, moći vaditi. Njihove goste, međutim, nije omelo što školjke koje su jeli pripremljene na buzaru nisu kunjke, nego obične dagnje. Uz grupu ‘Dišpet’, Jelenu Rogu i njen bend zabavljali su su se do kasno u noć.

    Više pogledajte na izvornom linku.

    Izvor: rudinapress.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...