Više

  Drugi na listi koalicije Rijeke pravde

  SDP-ovac Tonči Restović jamči da će ulaskom u Sabor njihovi zastupnici snažno lobirati za Šibenik

   

  SDP-ovac Tonči Restović drugi je na listi za Sabor koalicije Rijeke pravde, a za Šibenski portal otkriva ciljeve koalicije u slučaju da formiraju Vladu nakon izbora 17. travnja.

  Nakon što osvojimo većinu na izborima 17. travnja, naša prva tri poteza su smjena Turudića, ukidanje lex ap-a i povećanje mirovina. Da ne bude zabune, ova tri poteza su usuglašena sa svim strankama koalicije, ali i sa budućim predsjednikom Vlade, čije ime ne smijemo spominjati,. uvodno će Restović.

  Među prvim potezima, već u prvom tjednu, ukoliko budete formirali Vladu, najavili ste izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju? Na što bi se one odnosile?

  Izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju osigurat ćemo da se visina mirovine uskladi s rastom plaća ili s rastom inflacije, ovisno o onome što je povoljnije za umirovljenike, a rezultirat će momentalnim povećanjem mirovina. Jer, složit ćete se, HDZ-ova sramotna odluka da one koji su cijeli život radili, sada kada su u mirovini, gurne na rub siromaštva je nešto što ocrtava karakter Plenkovićeve Vlade na odlasku. Mi smo svjesni trenutnog položaja naših umirovljenica i umirovljenika i slobodno mogu reći da su ovi izbori zapravo borba da se upravo njima vrati dostojanstvo koje im je HDZ oduzeo.

  Najavili ste i decentralizaciju. Što će to konkretno značiti za gradove i općine?

  Reforma javne uprave je nešto što je prijeko potrebno našem društvu. SDP je odavno predstavio svoj plan reforme kroz pet regija i grad Zagreb. Ovakvom reformom ubrzali bismo sve administrativne procese, poboljšali kvalitetu javnih usluga, te troškove administracije sveli na minimum. Preveliki broj gradova i općina je doveo do stanja u kojem mnogi gradovi i općine nemaju kapacitet za kvalitetno pružanje javnih usluga. Cilj nam je jednostavan: unaprijediti lokalnu i regionalnu samoupravu kako bismo ostvarili bolju, transparentniju javnu upravu koja će biti u službi građana i poticati njihovu aktivnu participaciju u procesima odlučivanja. Time ćemo jačati i lokalnu demokraciju što je ključno ako želimo napredovati kao društvo.

  SDP s koalicijskim partnerima najavljuje i ulaganja u stanogradnju. Po čemu će se ta ulaganja razlikovati od aktualnog POS-a?

  Danas je stan privilegij, a on to ne bi trebao biti! Zbog prevelikih cijena nekretnina u Hrvatskoj, danas imamo situaciju u kojoj je nemoguće kupiti stan sa prosječnom plaćom. Ali podatak koji kaže da trebamo raditi tri mjeseca za kupnju jednog jedinog kvadrata stana, naravno bez da kalkuliramo i ostale troškove, je porazan za cijelo društvo. To je i jedan od glavnih razloga zašto mladi odlaze iz ove lijepe zemlje i u njoj ne vide budućnost. U Hrvatskoj nedostatak sustavne politike za rješavanje stambenog pitanja dovodi do situacije u kojoj tržištem nekretnina dominira profit, što rezultira neprekidnim rastom cijena nekretnina i nedostatkom priuštivih stanova. Međutim, postojeći model poticanja stanogradnje putem APN-a samo potiče potražnju i kupnju stanova, ne rješavajući istovremeno problem nedostatka ponude. Nije bolje ni na tržištu najma stanova, kojeg karakteriziraju nesigurnost i nedostatak regulacije i institucionalnih ulagača. Osnivanje namjenskog fonda za gradnju stanova, po uzoru na ostale zemlje zapadne Europe, dovest će do osiguravanja dovoljnog broja priuštivih stanova za stanovanje i na taj način omogućiti mladima stjecanje vlastitog doma.

  Ističete kako su vam isključivi prioritet građani Republike Hrvatske i njihov bolji standard. Svojedobno ste predlagali jednu vrstu pakta između države i poslodavaca, tako da bi država poslodavcima koji  radnicima osiguraju veće plaće, na račun vlastite dobiti, smanjili porez na dobit. Jeli to jedna od formula?

  To je naša odluka koju ćemo provesti nakon 17. travnja. Jer u ovom trenutku imamo poslodavce u, primjerice, sektoru trgovine, koji isplaćuju ispodprosječne plaće. Takvi poslodavci, koji s jedne strane gule naše građane, e njih će i država gulit. S druge strane, oni koji kroz veće plaće ostavljaju građanima više novca u njihovim džepovima, njima je država dužna pomoći kroz manje stope poreza na dobit. Svaki euro isplaćen kroz plaće ima višestruku vrijednost za naše društvo jer taj euro će se potrošiti ovdje i time zapravo jačati naše gospodarstvo. Drago mi je da ste mi pitali baš o ovome jer ovo je jedna hrabra ekonomska mjera koja štiti one radnice i radnike, koji u Hrvatskoj često žive iz mjeseca u mjesec.

  Dosadašnje ankete pokazuju da Vaša koalicija u Devetoj izbornoj jedinici osvaja četiri mandata. Jeste li zadovoljni odnosno jeste li očekivali više?

  Znate da sam zadnjih godinu na čelu tima koji vodi SDP-ovu kampanju i mogu Vam reći da sam naučio sve o anketama, ne svojom voljom. Znate i sami da je trend najvažniji, a SDP bilježi rast rezultata u anketama sve tamo od kolovoza prošle godine. Ako pogledate ostale vodeće stranke, HDZ bilježi blagi pad, Možemo bilježi značajan pad, a Most i DP igraju cik cak sa svojim rejtingom. Ali da se vratim na Vaše pitanje, zadovoljan sam brojem mandata koje nam predviđaju, ali samo ako gledam koliko smo mandata imali prije četiri godine. Čini se da smo se izborili za jedan mandat više, ali lagao bi kad ne bih rekao da se nadam petom mandatu. Finale je kampanje, tada odlučuju birači koji su do sada bili neodlučni, a i izbor se polarizirao između HDZ-a i SDP-a i koalicije Rijeke pravde i vjerujem da će mnogi birači u zadnji tren odlučiti dati glas upravo nama, a kako bi bili sigurni da će ovakav korumpirani HDZ otići u prošlost.

  Na listi je vas troje iz Šibenika. Uz Vas, tu su i Ivana Vučenović i Petar Vrvilo. Rekli ste da bilo tko od vas u saborskim klupama znači čvrst i jak glas za Šibenik. Na što konkretno mislite?

  Za mene je Šibenik trajni izbor. Ovaj grad volim, tu sam se rodio, odrastao i nikad mi nije na pamet palo otići iz ovog predivnog grada. Znate i da sam obnašao dužnost pomoćnika ministra u Milanovićevoj Vladi i tada sam najbolje vidio koliko se može napraviti za Šibenik i kad ste na tako nekoj nacionalnoj poziciji. Upravo to ćemo i ja i moje kolege raditi ako ‘odemo’ u Zagreb. Jer priznat ćete, šibenski zastupnici u ovom prošlom sazivu Sabora su mogli u četiri godine smisliti nešto bolje od ‘Aerodroma na Pokrovniku’.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka...

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

  Zagora i Dinara u srijedu igraju finale Županijskog...

  Šibenik jest odigrao posljednju ovosezonsku domaću utakmicu, ali nogometnim uzbuđenjima na Šubićevcu nije kraj. U srijedu će se njemu, s početkom u 18 sati,...

  FOTO Ovo je Novi Šubićevac, koštat će oko...

  U klupskim prostorijama HNK Šibenika predstavljen je projekt izgradnje novog stadiona na Šubićevcu. Riječ je zapravo o nadogradnji postojećeg, ali u tolikoj mjeri da...

  NAJNOVIJE

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka države u kickboxingu, Duje Bačelić viceprvak

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

  Zagora i Dinara u srijedu igraju finale Županijskog kupa, utakmica će imati i humanitarni karakter

  Šibenik jest odigrao posljednju ovosezonsku domaću utakmicu, ali nogometnim uzbuđenjima na Šubićevcu nije kraj. U srijedu će se njemu, s početkom u 18 sati,...

  FOTO Ovo je Novi Šubićevac, koštat će oko 50 milijuna eura, zadovoljavati Uefine standarde, a trebao bi biti gotov za pet godina

  U klupskim prostorijama HNK Šibenika predstavljen je projekt izgradnje novog stadiona na Šubićevcu. Riječ je zapravo o nadogradnji postojećeg, ali u tolikoj mjeri da...