Do jeseni će sve biti gotovo

VIDEO Bager na Martinskoj dio je EU projekta Instituta Ruđer Bošković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rad bagera na Martinskoj uzbudio je duhove u gradu i mnogi se pitaju zašto se ruši zgrada nekadašnjeg restorana, danas dio Instituta Ruđer Bošković. O tom europskom projektu sve smo saznali iz prve ruke.

– Nakon završetka postupka javne nabave koji je proveden u razdoblju od srpnja 2021. do prosinca 2021. godine Institut Ruđer Bošković (IRB) je sa splitskom tvrtkom Reliance potpisao ugovor o izvođenju građevinskih radova na lokaciji Martinska. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju kompleksa – kazali su nam u Institutu.

Započeti radovi na rekonstrukciji građevine usmjereni su na funkcionalnu reorganizaciju prostora unutar građevine za potrebe laboratorija te poboljšanje bitnih uvjeta, a unutar postojećih gabarita.

– Riječ je o poboljšanju uvjeta poput mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, te gospodarenja energijom i očuvanja topline. Rekonstrukcijom Istraživačke postaje na Martinskoj neće se mijenjati lokacijski uvjeti građevine. Radovi su sukladno potpisanom ugovoru započeli 29. prosinca 2021. godine, a vrijednost ugovora je 5.188.957,84 kune s PDV-om. Planirani završetak radova je rujan 2022. godine – kazali su iz Instituta Ruđer Bošković.

U sklopu projekta O-ZIP planirana obnova istraživačke postaje Martinska ima cilj ojačati kapacitete, održivi razvoj i upravljanje krškim obalnim područjem Jadranskog mora u skladu s nacionalnim zakonima i zakonima usklađenim s direktivama EU. Uz to, u skladu s redovitim istraživačkim i nadzornim aktivnostima, u Istraživačkoj postaji na Martinskoj predviđeno je uspostavljanje opservatorijskog statusa u odnosu na vremensko-serijska mjerenja nekoliko ključnih parametara klime i okoliša.

– Također, nabavka suvremene opreme omogućit će praćenje i uzorkovanje ključnih parametara okoliša u različitim dijelovima okoliša: vodi, sedimentu, bioti i atmosferi, tj. u aerosolima. S obzirom na  planirane obrazovne aktivnosti u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Šibeniku, potrebno je organizirati laboratorijsku infrastrukturu za terenski rad i usavršavanja kao dio terenske nastave iz biologije, kemije i geologije – najavljuju iz Ruđera.


Pratite nas i na društvenim mrežama: