Više

  Hrvatska rezervirala 4,6 milijuna doza

  Pitali smo Šibenčane hoće li se cijepiti protiv korone. Puno njih još je sumnjičavo, a struku će slušati stariji i kroničari

   

  Sumnja, nepovjerenje i odbijanje. Tako bi se na prvu dao opisati stav brojnih Šibenčana s kojima smo razgovarali o cijepljenju protiv koronavirusa, a među pobornicima cijepljenja većinom su osobe koje pripadaju rizičnim skupinama. Podsjetimo, američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je kako bi njihovo cjepivo trebalo biti odobreno do kraja ovog mjeseca, a najranjivijim skupinama dostupno do ožujka 2021. godine. Hrvatska je zasad rezervirala 2,7 milijuna doza oxfordskog cjepiva AstraZenece, 900.000 doza Johnson&Johnsona te milijun doza Pfizera i njemačkog BioNTecha.

  – Mene to cjepivo uopće ne interesira i neću se sigurno cijepiti. Nikad se u životu nisam cijepila protiv gripe, pa neću ni za ovo, jer nemam dovoljno povjerenja niti postoji dovoljno informacija o samom virusu da bih vjerovala cjepivu. U ljude je doslovce posijan strah, svi traže testiranje bez obzira na to imaju li simptome ili ne. Psihički su na rubu, a mediji su velikim dijelom krivi za to – stava je 59-godišnja zdravstvena djelatnica Marina.

  Šibenčanin Zlatko spada u rizičnu skupinu zbog plućne bolesti, a s obzirom na to da se i inače cijepi protiv gripe, kazao nam je kako će se zasigurno cijepiti i protiv koronavirusa.

  – Cijepit ću se jer spadam u izrazito rizičnu skupinu. Ne vjerujem teorijama zavjere, nego isključivo suvremenoj medicini, tako da ću se pridržavati svega što oni smatraju da je najbolje za zaštitu zdravlja – poručio je 58-godišnji Zlatko koji boluje od kronične opstruktivne plućne bolesti.

  Još jedna zdravstvena radnica, 28-godišnja Mija, također je skeptična kada je u pitanju cijepljenje protiv koronavirusa.

  – Ne bih to radila osim ako baš ne moram. S obzirom na to da sam mlada osoba, vjerujem da bih imala blage simptome, primjerice temperaturu i gubitak njuha, tako da nemam neku veliku želju cijepiti se. Nikad se nisam cijepila ni protiv gripe, tako da ne bih ni sad protiv koronavirusa – iskrena je Mija.

  Njezina starija kolegica Antonija, zaposlena u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi na šibenskom području, definitivno je odlučila cijepiti se.

  – Imam 58 godina i to ću napraviti čim cjepivo bude dostupno. Iako se dosad nisam cijepila protiv gripe, koronavirus je sve promijenio. Zbog svoje dobi mislim da spadam u rizičnu skupinu i vjerujem da će nam cjepivo napokon vratiti normalan život – kazala nam je Antonija.

  Žana je, pak, čvrsto odlučila da se neće cijepiti.

  – Mislim da će Covid-19 bolest postati novi oblik gripe i da će se za nju primjenjivati ista praksa kao za gripu, dakle cijepljenje svake godine za sve rizične skupine, a ostali po želji i vlastitom nahođenju. Dosad se niti jednom nisam cijepila protiv gripe, pa ne mislim ni protiv Covida-19, a i nije mi najjasnije postojanje više tipova cjepiva, sve ide ka tome da će jedino profitirati farmaceutska industrija – stav je naše 31-godišnje sugovornice.

  Kontaktirali smo i 33-godišnju Šibenčanku kojoj je prije nekoliko dana potvrđena zaraza koronavirusom.

  – Neću se cijepiti, nema šanse, jer bi to u mom slučaju značilo kao da se cijepim protiv obične prehlade. Imala sam prva tri dana simptome malo jače prehlade, ali sada više nemam nikakve simptome. Inače, ova izolacija mislim da je za ljude pogubnija od same bolesti. Pitanje je koliko ćemo imati psihičkih slučajeva jednom kada ovo sve završi, jer je strašno biti zatvoren u jednoj prostoriji i potpuno izoliran od svijeta – kazala je 33-godišnjakinja za Šibenski portal.

  Ivana (30) Covid-19 preboljela je ovo ljeto i kaže da će se svakako cijepiti, premda je svjesna činjenice da će morati pričekati dok dođe na red.

  – Cijepit ću se iako sam preboljela Covid-19. Svjesna sam, međutim, da će proći neko vrijeme prije nego ‘dođem na red’ – pretpostavljam da će cjepivo prvenstveno biti namijenjeno zdravstvenim radnicima i radnicama, potom rizičnim skupinama u populaciji, a tek onda ostatku populacije – govori 30-godišnja Ivana.

  A jednom kad cjepivo stigne, pravila oko prava cijepljenja bit će vjerojatno slična onima koja se primjenjuju protiv gripe. Takozvana prioritetna lista značit će da će prvi na redu za cijepljenje biti zdravstveni djelatnici i zaposlenici domova za starije i nemoćne. Odmah nakon njih prioritet će imati osobe starije od 80 godina, zatim onkološki pacijenti, dijabetičari, osobe s oštećenim bubrezima, kronični bolesnici i ostali koji su imunološki kompromitirani. Potom bi cjepivo trebali dobiti stariji od 70 godina, a dobna granica spuštat će se do 50. Kao i kod gripe, među rizične skupine spadaju i sve mlađe osobe koje imaju kronična oboljenja ili su slabijeg imunološkog stanja, pa će se i oni, bez obzira na dob, nalaziti na takozvanoj prioritetnoj listi.

  (M. Jurić, A.M. Crnica)

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi...

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u...

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel...

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi ručak i večeru

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u Skradinu, Fićeki ukrali show

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel Dumbočica

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...