Koroni unatoč

Uspješno proveden Erasmus projekt šibenske Medicinske škole s temom o marginaliziranim skupinama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon nekoliko odgađanja , promjena partnera mjesta održavanja učenici Medicinske škole u Šibeniku sudjelovali su na Erasmus + projektu naziva ‘Equality hurts no one’  koji se u listopadu održao Zagrebu.

Nositelj projekta je Medicinska škola u Šibeniku, a projekt se realizirao u partnerstvu sa školama  iz Szczecina Poljska, IV liceumogólnokształcące im BolesławaPrusa, Srednjom školom Mosha Pijade iz Tetova, Sjeverna Makedonija te Sedmom  beogradskom  gimnazijom u Beogradu, Srbija.

Pedeset sudionika osam dana su kroz radionice, druženja, obilaske neformalno učili, družili se, upoznavali i raspravljali.

Središnje teme samog projekta su bile marginalizirane skupine ljudi. Cilj projekta je bolje razumijevanje tema koje u društvu znaju izazvati kontroverzu ili su tabuizirane  te  pomaganje mladim ljudima u prepoznavanju predrasuda, stereotipa i diskriminacije u društvu koje nas okružuje kao i aktivno  djelovanje u ostvarivanju ljudskih prava.

Projekt je rezultirao podizanjem  svijesti sudionika o marginaliziranim skupinama ljudi, problemima s kojima se suočavaju te spoznavanje  načina da im pomognemo kao i mogućnošću   implementacije neformalnih  metoda učenja tijekom obrazovanja.

Nakon  završetka projekta učenici su  prezentirali samu realizaciju i rezultate projekta kao i dojmove  na satovima razrednih  zajednica te na Nastavničkom vijeću i Vijeću učenika. Svoje oduševljenje uspjeli su prenijeti na svoje kolege kao i nastavnike. Svi su složni u tome da i ubuduće trebamo nastaviti s projektima za mlade, a čitav niz dobrih ideja implementirati u nastavi.  Bez obzira što trenutno nismo u mogućnosti predstaviti projekt  u živo za veće skupine nastavit ćemo ga predstavljati  i primjenjivati naučeno u manjim skupinama.

Projekt ćemo  predstaviti lokalnoj zajednici putem društvenih medija . Ja ću osobno predstaviti projekt svojim kolegama ravnateljima Šibensko – kninske Županije , kao i kolegama u Hrvatskoj . Mislim da bi bilo jako korisno da se što više škola uključi u ovakve projekte za mlade. Mi ćemo sigurno ponovno pokušati  i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže  jer oduševljenje mojih učenika i hrpa ideja  koje su donijeli sa sobom ne smijemo zanemariti.  Ono što je doista uočljivo je neizmjerno zadovoljstvo učenika naučenim, kao i iskustvom koje ih je sa sigurnošću obogatilo i pripremilo za neke druge životne izazove -rekla je ravnateljica Aleksandra Acalin


Pratite nas i na društvenim mrežama: