Osigurano financiranje nekoliko kapitalnih projekata

Grad Šibenik dobio suglasnost Vlade za desetogodišnji kredit od 27,5 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je na sjednici u ponedjeljak dala suglasnost Gradu Šibeniku na kreditno zaduženje od 27,5 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke.

Riječ je o kreditu koji gradska uprava podiže s rokom otplate 10 godina uz poček od dvije godine, a otplaćivat će ga u tromjesečnim ratama uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 1,30 posto i jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva u visini 0,35 posto od iznosa odobrenog kredita.

Vlada je, ujedno, obvezala Grad Šibenik da izradi planove proračunske potrošnje za godine u kojima treba planirati sredstva za otplatu kredita.

Kredit u koji ide gradska uprava izglasan je na Gradskom vijeću, a koristit će se za financiranje nekoliko kapitalnih projekata, sukladno Odluci Gradskog vijeća od 31. srpnja ove godine.

Grad se zadužuje za izgradnju bežične gradske mreže i videonadzora vrijednog 19.220.000 kuna od čega će iz kredita koristiti 10 milijuna kuna. Za 5.236.000 kuna vrijednu rekonstrukciju bivšeg kina Odeon iz kredita će koristiti 4.650.000 kuna, a 4 milijuna kuna za izgradnju Dječjeg vrtića Ljubica, vrijednog više od 19 milijuna kuna.

Iz kredita je za uređenje dječjih i sportskih igrališta planirano 1.373.000 kuna od ukupnog ulaganja planiranog na 6.450.000,00 kuna, za infrastrukturu Poduzetničke zone Podi 2.977.000 kuna od ukupnog ulaganja koje iznosi skoro 9 milijuna kuna, a za 23,5 milijuna vrijedan europski projekt Hrvatskog centra koralja potrošit će se 4,5 milijuna iz kredita.

Zakonski limit zaduženja Grada je najviše 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, a oni su lani iznosili 173.922.452,00 kuna. Udio godišnjeg obroka traženog kredita u ostvarenim prihodima iznosi 1,45 posto, a ako se tomu pribroji godišnji anuitet kredita iz prethodnih razdoblja te dospjele nepodmirene obveze iz prethodnih razdoblja, tada je ukupna obveza Grada 8,69 posto, što je u okviru Zakonom propisane granice.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.