Sirovina koju ne mogu prodati

Zeleni grad postavlja nove kontejnere za odjeću. Grad im ‘uvalio’ posao s kojim su u minusu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Djelatnici Zelenog grada počeli su danas postavljati nove kontejnere za prikupljanje stare odjeće i obuće, nakon što su krajem listopada sa šibenskih ulica uklonjeni kontejneri tvrtke Tekstil vlakno iz Podstrane. Iako je Grad Šibenik prijavio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potrebu za 50 posuda za prikupljanje otpadnog tekstila tu pošiljku nikada nije dobio pa je Zeleni grad morao sam uložiti u kupnju spremnika.

– Nove kontejnere za obuću i odjeću postavit ćemo do ponedjeljka na ukupno 18 lokacija u gradu. Riječ je o kontejnerima koje je iz svojih sredstava kupio Zeleni grad od tvrtke Kova iz Velike Gorice. Uz tih 18 lokacija građani će staru odjeću i obuću i dalje moći donijeti u prostore Zelenog grada kod svete Mare i u reciklažno dvorište na Bikarcu – kazao nam je Ante Rakić, koordinator operativnih poslova Zelenog grada.

Za sada će prikupljenu odjeću i obuću prevoziti u Dicmo, ovlaštenoj tvrtci Tekstil vlakno, istoj onoj koja je do studenoga prošle godine sama prikupljala i odvozila staru odjeću i obuću iz Šibenika.

– Jedina opcija nam je predaja prikupljene odjeće ovlaštenoj tvrtki u Dicmu. U tom poslu naš je i trošak prijevoza, a toj tvrtki plaćamo preuzimanje. Cijena je kuna plus PDV po kilogramu predane odjeće i obuće – kaže Rakić.

Šibenski portal već je pisao o tomu da je tvrtki Tekstil vlakno iz Podstrane istekao ugovor s Gradom Šibenikom zbog čega su morali ukloniti svoje kontejnere. Tada su u gradskoj upravi još dvojili kako će riješiti taj problem i konačno je odlučeno da posao preuzme Zeleni grad. Na činjenicu da će Zelenom gradu taj posao biti dodatno opterećenje i generator negativnog poslovanja upozoravali su tada i direktor Zelenog grada Novica Ljubičić, ali i direktor tvrtke Tekstil vlakno Josip Aničić.

– Ako je nešto korisni otpad i mi ga prikupimo, očekujem da nam onaj koji ga preuzima i nešto za njega plati. Ne bude li tako nama će porasti fiksni troškovi poslovanja – govorio je tada Ljubičić.

Da će upravo tako i biti potvrđivao je u studenome direktor Tekstil vlakna Aničić.

– Odgovorno tvrdim da Zeleni grad s tim otpadom neće moći ništa, odnosno moći će ga prevesti u Regeneraciju Zabok o svom trošku i još platiti njima 0,75 kuna po kilogramu. Sličan potez napravio je i Split pa sada, umjesto naših 120 kontejnera imaju samo pet i privatnoj firmi plaćaju zbrinjavanje tekstila 2 kune po kilogramu – rekao je Aničić koji je tada bio spreman i na potpis novog ugovora s Gradom Šibenikom do čega nije došlo.

Inače, nedavno je Zelenom gradu od Fonda za zaštitu okoliša konačno stigla i pošiljka od 10 tisuća spremnika za plastiku, a u ožujku očekuju i one za papir koji bi trebali biti raspoređeni korisnicima u domaćinstvima i zamijeniti plave i žute plastične vrećice.


Pratite nas i na društvenim mrežama: