Nepromišljen potez

Grad Šibenik odlučio ukloniti kontejnere za odjeću, a ‘Plan B’ im pušta na sve strane

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenik u odgovornom gospodarenju otpadom, s jednoznamenkastim postotkom odvojeno prikupljenog korisnog otpada, još hvata korak za gradovima i općinama koji su u tome daleko odmakle. U ovom trenutku u miješani komunalni otpad vratit će se stara odjeća i obuća jer na ulicama više nema velikih narančastih kontejnera za tu vrstu otpada, a ponuđene opcije građanima nisu ni blizu bolje niti praktičnije.

– Tvrtki ‘Tekstil vlakno’ iz Podstrane istekao ugovor s Gradom Šibenikom za kontejnere u koje su građani mogli odložiti staru odjeću i obuću. Oni su ovih dana uklonili sve svoje kontejnere u Šibeniku. Mislim da je jedan još na Meterizama – potvrdio nam je Ante Nakić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

Nedavno su oko tih kontejnera, koji su bili puni do vrha, bile i hrpe odbačene odjeće, što svjedoči da kod građana postoji potreba i želja za odvojeno odlaganje takvog otpada.

– Rješenje tog problema, u ovom trenutku, nemamo. Vidjet ćemo u razgovoru sa ‘Zelenim gradom’ jesu li oni u mogućnosti organizirati prikupljanje otpadnog tekstila i imaju li ikakvu mogućnost prodaje takvog otpada ovlaštenim oporabiteljima – pojašnjava Nakić.

Grad Šibenik je prijavio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potrebu za 50 posuda za prikupljanje otpadnog tekstila, ali, kao i u nabavi kanti za korisni otpad i kompostera za kućanstva, Fond poprilično kasni.

– Kada dobijemo spremnike za tekstil moći ćemo organizirati prikupljanje takve vrste otpada, a do tada građani mogu koristiti uslugu reciklažnog dvorišta na Bikarcu gdje sami mogu dovesti i besplatno razvrstati različite vrste otpada pa tako i tekstil. Jutros je dogovoreno da od ponedjeljka omogućimo korisnicima i odlaganje u krugu Zelenog grada na Vidicima. Nema smisla da sada samostalno idemo u kupnju potrebnih spremnika i stvaramo dodatne rashode kada ih je Grad već naručio od Fonda. Ako je nešto korisni otpad i mi ga prikupimo, očekujem da nam onaj koji ga preuzima i nešto za njega plati. Ne bude li tako nama će porasti fiksni troškovi poslovanja – kaže Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Ne bude li Zeleni grad u mogućnosti prodati taj otpad za koji mu već u startu rastu troškovi prikupljanja, morat će dodatno plaćati zbrinjavanje. U varijanti u kojoj bi Zeleni grad preuzeo zbrinjavanje tekstilnog otpada, po riječima Josipa Aničića, direktora tvrtke Tekstil vlakno iz Podstrane, šibenska komunalna tvrtka imala bi isključivo gubitak.

– Prije tri dana me nazvao gospodin Čipčić iz Grada Šibenika i obavijestio me da uklonim naših 13 kontejnera te kako su odlučili u gradskoj upravi da će Zeleni grad preuzeti prikupljanje tekstilnog otpada. Odmah smo uklonili 12 kontejnera i još ćemo danas jedan sa Meteriza – potvrdio nam je Aničić dodajući da nije spominjan nikakav istek ugovora.

Tvrtka Tekstil vlakno u početku je plaćala Gradu Šibeniku korištenje javne površine, ali kada su zapali u poslovne teškoće o tomu su obavijestili gradsku upravu i nastavili prikupljati tekstil bez plaćanja.

– Da su nam sada iz Grada Šibenika ponudili potpisivanje novog ugovora pod istim uvjetima i na to bi pristali. Odgovorno tvrdim da Zeleni grad s tim otpadom neće moći ništa, odnosno moći će ga prevesti u Regeneraciju Zabok o svom trošku i još platiti njima 0,75 kuna po kilogramu. Sličan potez napravio je i Split pa sada, umjesto naših 120 kontejnera imaju samo pet i privatnoj firmi plaćaju zbrinjavanje tekstila 2 kune po kilogramu – tvrdi Aničić.

Bude li Zeleni grad plaćao 750 kuna po toni tekstilnog otpada Regeneraciji Zabok uz troškove vlastitog prijevoza koji će iznositi najmanje 5.000 kuna, a cijena odlaganja tone otpada na Bikarcu je samo 286 kuna za tonu, nije uopće upitno što je isplativije njima, ali u konačnici i građanima.

Mogućnost odvojenog odlaganja odjeće i obuće sigurno je doprinosila zaštiti okoliša i smanjivala troškove zbrinjavanja otpada. Građanima je sada opcija doniranje Crvenom križu ili Karitasu, no kako je poznato da i te institucije imaju viškove odjeće, najizglednije je da će se povećati količine miješanog komunalnog otpada u kojem će završavati iznošena odjeća i obuća. Nije isključeno ni novo zagađivanje okoliša.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.