Do dogodine!

Svečano zatvaranje MDF-a uz ‘dječaka s kišobranom’ i projekciju filma ‘Obrana dječje radosti’

Program svečanog zatvaranja jubilarnog 60. MDF-a bit će održan u subotu, 4. srpnja. Na svečanom zatvaranju bit će predstavljena skulptura ‘Dječak s kišobranom’ akademskog kipara Kažimira Hraste, a potom će biti održana premijera filma ‘Obrana dječje radosti’ redatelja Ive Kuzmanića i scenarista Stanka Ferića.

Predstavljanje skulpture počet će u 20.30 kraj crkve sv. Barbare, kod ulaza na ljetnu pozornicu, a premijera dokumentarnog filma u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske. Film će biti emitiran u nedjelju, 5. srpnja na drugom programu HRT-a u 16 sati.

Kip „Dječaka s kišobranom“ ideja je Kažimira Hraste koja je došla sasvim slučajno, nakon što je ugledao sliku svog unuka koji mu je na kraju bio i inspiracija.

– Slika djeteta s kišobranom mi se čini dobrom metaforom Festivala, a veza između kišobrana i djeteta je likovno zanimljiva radi predimenzioniranosti kišobrana koji pruža zaštitu – kazao je Hraste te dodao kako se pojavio i nužan motiv zaštite djece zbog pojave koronavirusa.

Nakon predstavljanja skulpture slijedi premijera filma koji je nastao prema inicijativi Stanka Ferića, a u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i HRT-a. ‘Obrana dječje radosti’ dokumentarni je film koji govori o MDF-u u Šibeniku za vrijeme Domovinskog rata od 1991. do 1995. te je prožet autentičnim videozapisima koji su nastali za vrijeme rata.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.