Predstavljen obnovljeni portal

Gotički sloj starina u Šibeniku je bogatiji nego u Zadru i Dubrovniku, a može se mjeriti i sa Splitom

Ivo Šprljan i gradonačelnik Željko Burić na predstavljanju portala
Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Gotički sloj šibenskih starina zastupljen je bogatije nego u susjednom Zadru, bogatije nego i u Dubrovniku, a možemo se mjeriti i sa Splitom’, istaknuo je Ivo Šprljan, voditelj projekta STANADI, danas prilikom predstavljanja restauratorskih radova na obnovljenom gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića broj 6.

– Ovdje je riječ o jednom vrsnom gotičkom portalu kojeg možemo oprezno smjestiti u prvu polovicu 15. stoljeća. Grb u sredini lunete je malo zagonetan. Pošto je renesansnih karakteristika vjerojatno je naknadno ugrađen u portal. Inicijali nam govore da bi grb mogao pripadati plemiću Ivanu Mišiću, iako bi po heraldici bi mogao pripadati i obitelji Draganić – ukratko je Šprljan opisao obnovljeni portal.

On je pritom istaknuo da je ovim zahvatom obnovljen još jedan dragocjeni detalj u povijesnoj jezgri, tim dragocjeniji jer je sloj gotike vrlo značajan u Šibeniku.

– Obnovom portala doprinosimo očuvanju bogatstva stare povijesne jezgre, najprije za nas koji živimo u ovom predivnom gradu, a onda i za naše goste. Ovaj projekt ćemo i dalje nastaviti, kao što ćemo nastaviti sustavno obnavljanje stare gradske jezgre. Predstoji nam obnavljanje drvenih vrata, zatim aktualni projekt obnavljanja fasada, a kroz projekt prenamjene određenih povijesnih zgrada kao što su to urbani hoteli u samom centru grada se sustavno obnavlja i inrfrastruktura – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, ispred Grada Šibenika kao pokrovitelja, dodavši da je kroz te projekte konačno uspostavljen kriterij kako se i na koji način obnavlja stara gradska jezgra.

Nakon toga, Šprljan je pokazao i očišćeni portal u Ulici 15. siječnja 1873. na kućnom broju 1, gdje će tek biti izvedeni restauracijski radovi na jednima od tridesetak najstarijih vrata u gradu.

Obnova ovog portala je 47. projekt programa STANADI kojeg, uz pokroviteljstvo Grada Šibenika, koordinira šibenski Konzervatorski odjel.


Pratite nas i na društvenim mrežama: