Predstavljen obnovljeni portal

Gotički sloj starina u Šibeniku je bogatiji nego u Zadru i Dubrovniku, a može se mjeriti i sa Splitom

Ivo Šprljan i gradonačelnik Željko Burić na predstavljanju portala

‘Gotički sloj šibenskih starina zastupljen je bogatije nego u susjednom Zadru, bogatije nego i u Dubrovniku, a možemo se mjeriti i sa Splitom’, istaknuo je Ivo Šprljan, voditelj projekta STANADI, danas prilikom predstavljanja restauratorskih radova na obnovljenom gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića broj 6.

– Ovdje je riječ o jednom vrsnom gotičkom portalu kojeg možemo oprezno smjestiti u prvu polovicu 15. stoljeća. Grb u sredini lunete je malo zagonetan. Pošto je renesansnih karakteristika vjerojatno je naknadno ugrađen u portal. Inicijali nam govore da bi grb mogao pripadati plemiću Ivanu Mišiću, iako bi po heraldici bi mogao pripadati i obitelji Draganić – ukratko je Šprljan opisao obnovljeni portal.

On je pritom istaknuo da je ovim zahvatom obnovljen još jedan dragocjeni detalj u povijesnoj jezgri, tim dragocjeniji jer je sloj gotike vrlo značajan u Šibeniku.

– Obnovom portala doprinosimo očuvanju bogatstva stare povijesne jezgre, najprije za nas koji živimo u ovom predivnom gradu, a onda i za naše goste. Ovaj projekt ćemo i dalje nastaviti, kao što ćemo nastaviti sustavno obnavljanje stare gradske jezgre. Predstoji nam obnavljanje drvenih vrata, zatim aktualni projekt obnavljanja fasada, a kroz projekt prenamjene određenih povijesnih zgrada kao što su to urbani hoteli u samom centru grada se sustavno obnavlja i inrfrastruktura – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, ispred Grada Šibenika kao pokrovitelja, dodavši da je kroz te projekte konačno uspostavljen kriterij kako se i na koji način obnavlja stara gradska jezgra.

Nakon toga, Šprljan je pokazao i očišćeni portal u Ulici 15. siječnja 1873. na kućnom broju 1, gdje će tek biti izvedeni restauracijski radovi na jednima od tridesetak najstarijih vrata u gradu.

Obnova ovog portala je 47. projekt programa STANADI kojeg, uz pokroviteljstvo Grada Šibenika, koordinira šibenski Konzervatorski odjel.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.