Intervju kandidata za zamjenika gradonačelnika Šibenika

Danijel Mileta: Ocjenu našeg rada dat će građani, a ja sam zadovoljan jer smo susjedima postali primjer. Jamčim da ćemo nastaviti istim tempom!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na lokalnim izborima za tjedan dana mr.sc. Danijel Mileta, kandidat za zamjenika gradonačelnika Šibenika na lokalnim izborima 2021. ide po svoj treći mandat. U predizbornom razgovoru otkriva čime je zadovoljan na kraju proteklog mandata i što očekuje u nedjelju 16. svibnja.

Na samom kraju ste drugog mandata. Kako bi ste ga ocijenili?

Ocjenu će uskoro dati sami građani, a ja sam vrlo zadovoljan postignutim.

Čime ste, konkretno, zadovoljni?

Zadovoljan sam jer je Šibenik prepoznat kao grad intenzivnog razvoja i vještog korištenja europskih fondova, grad koji svoju nagomilanu potencijalnu energiju užurbano pretvara u kinetičku. Grad kojeg više ne smještaju između susjednih središta, već grad kojeg susjedi uzimaju za primjer.

Koliko su europski fondovi pomogli u tome?

Financijska poluga EU fondova učinila je to da nam je trebalo manje vremena za ostvariti zacrtane projekte. Nešto za što bi nam, s obzirom na ograničeni izvorni proračun, trebalo 10 ili 20 godina, mi smo napravili u 4 ili 8. Istakli smo se kao uspješna jedinica lokalne samouprave u osvajanju europskih sredstava, tako da nam iz drugih jedinica dolaze po savjet.

Koje bi realizirane projekte posebno istakli?

U top 3 infrastrukturna projekta bih izdvojio Aglomeraciju vrijednu 397 milijuna kuna, kojom su Jadrtovac, Brodarica, Podsolarsko, Zablaće i otok Krapanj dobili kanalizacijski sustav, a u 23 gradske ulice rekonstruirana kanalizacijska i vodoopskrbna mreža. Sve zajedno preko 90 kilometara novih cijevi. Zatim Poljanu, koja je za 50 milijuna kuna primila potrebitu podzemnu garažu s 256 parkirnih mjesta, dok je sam trg dobio novo funkcionalno ruho i okoliš te je urbanistički vraćen građanima. Kao treći infrastrukturni projekt bih istaknuo komunalnu luku Vrnaža kapaciteta 700 brodica, koja je financirana od strane resornog ministarstva, Županije i Grada Šibenika.

Kad su teme prometna rješenja, najčešće nas usmjeravaju na Vas. Na tom polju ste posebno angažirani?

Smatram kako je prometna problematika zapravo problematika svakodnevnice, bez obzira koliko imate godina, gdje živite ili čime se bavite. Prvi naš projekt iz te domene je bila rekonstrukcija raskrižja Ulice Stjepana Radića i Bosanske ulice. Sjećam se hrpe negativnih natpisa i komentara kad smo obznanili koje rješenje smatramo optimalnim. No, kad smo ga realizirali, priča se promijenila. Ista stvar se ponovila kad smo obznanili da krećemo u rekonstrukciju čvora Meterize. Negativnih komentara po društvenim mrežama je bilo u izobilju. Tjedan dana nakon puštanja novog čvora Meterize u promet, samo pohvale. Slično se ponavlja sa čvorom Rokići. Na to sam navikao. U međuvremenu smo realizirali rotor u Zatonu, parkinge u Ulici Matije Gupca i oko ‘socijalnih zgrada’ na Šubićevcu, Ulicu Kralja Zvonimira, kilometre nogostupa, itd. Uz izradu dokumentacije za ulaze u grad Njivice i Mandalina, te izlaz s autoputa uz poslovnu zonu Podi, još desetak prometnih projekata po gradskim kvartovima je u pripremi. Stiže nam 11 modernih autobusa i informatizirat ćemo autobusna stajališta.

Kritičari govore kako je gradska uprava opsjednuta infrastrukturom, a da ste na ljude zaboravili?

Pa za koga gradimo ovu silnu infrastrukturu, ako ne za ljude?

Više se misli kako ne brinete dovoljno o djeci, mladima, socijali…

Udruga gradova s partnerima nam je prije mjesec dana dodijelila certifikat ‘Grad za mlade 2021.-2024.’ kojeg ima svega 9 gradova u RH. Prošle godine smo bili najbolji grad u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika po izboru Jutarnjeg lista. Oba priznanja smo dobili na temelju konkretnih brojki i podataka koliko ulažemo u predškolski odgoj, socijalnu skrb, demografske mjere i dr. Primjerice, samo prošle godine smo isplatili 1,56 milijuna kuna novčane pomoći za novorođenu djecu, s 2,2 milijuna kuna smo platili besplatni javni prijevoz za umirovljenike, potpomogli smo 256 obitelji oko troškova ogrjeva i 927 djece oko nabavke obrazovnog materijala.

 

Mogu li vrtići biti besplatni?

Ništa nije besplatno. Uvijek netko plati proizvod ili uslugu koja se koristi. Nema besplatnog ručka. Grad Šibenik na godišnjoj razini ulaže preko 30 milijuna kuna u predškolski odgoj i dječje vrtiće. Redoviti desetsatni program za prvo dijete u gradskim vrtićima roditelje košta 500 kuna, što znači da Grad pokriva 75 posto iznosa troškova. Zadnje povećanje cijena je bilo 2012. godine kad ih je podigla socijaldemokratska politička opcija, ista ona koja sada zagovara besplatne vrtiće. Mi smo obnovili dječje vrtiće na Vidicima i Građi, ‘Kućicu’ na Baldekinu, ‘Šibenske tiće’ i okoliš ‘Vesla’ u Zatonu, napravili novi dječji vrtić na Jamnjaku i gradimo novu ‘Ljubicu’ u Crnici. Cilj nam je proširivati kapacitete i kvalitetu boravka u gradskim vrtićima.

Kako napreduje POS u Šibeniku?

Nakon uspješno realiziranih 148 stanova u dva objekta na Šubićevcu, pronašla se lokacija za novih 127 stanova na Biocima koji će biti useljivi krajem sljedeće godine. Konačna lista prvenstva se uskoro zaključuje pa je sljedeći korak prezentacija stanova sugrađanima koji su na listi. Mi smo zainteresirani i za treći POS, što smo najavili APN-u.

Pored POS-a na Biocima se gradi Studentski dom?

Da. Bit će kapaciteta 332 kreveta s popratnim studentskim sadržajima. Grad Šibenik je napravio projekt kojim se osiguralo 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava za njegovu izgradnju. U neposrednoj blizini smo izgradili Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, koji se odmah popunio domaćim i stranim stručnjacima iz STEM područja, a tu je i jedinstveni Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kojeg smo formirali u Šibeniku i kojeg financiramo.

Sve je to u i oko prostora bivših vojarni?

Vojarne su zbog svojih specifičnosti sačuvale veliki prostor od izgradnje i sada nam pružile priliku da na njima razvijamo Šibenik i gradimo društveno koristan sadržaj. U bivšoj vojarni ‘Bribirskih knezova’ ćemo graditi novi Vatrogasni dom koji ima šansu postati Centar za borbu protiv elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, te Centar za mlade koji će sadržavati i prijeko potreban prostor za koncerte. Već sad se tamo gradi 69 milijuna kuna vrijedan Veteranski centar. Za prostor bivše vojarne ‘Ante Jonjić’ upravo radimo idejno rješenje, dok je prostor bivše vojarne na Jamnjaku predviđen za sport i rekreaciju.

Kad smo kod sporta, kako tu infrastrukturno stojimo?

U proteklom razdoblju smo obnovili sportsku dvoranu na Baldekinu, sportski objekt ‘Miminac’, djelomično sportski centar ‘Ljubica’, umjetnom travom opremili pomoćni teren nogometnog stadiona na Šubićevcu kojeg smo i ušminkali, napravili smo sportsko-rekreacijski centar u Ražinama Donjim, obnovili pojedina kvartovska igrališta, postavili nekoliko vježbališta na otvorenom… Upravo usvojenom strategijom razvoja sporta smo postavili temelje za daljnju izgradnju sportskog sadržaja. A potreba je, zbilja, puno.

Završili ste uređenje plaže Banj i promijenili izgled plaže Rezalište na Brodarici, ali ste zapeli s obnovom plaže na Jadriji?

Za obnovu kabina na Jadriji, sukladnu konzervatorskim smjernicama, i rekonstrukciju plažnog pojasa već imamo građevinsku dozvolu, no nismo pronašli adekvatan financijski i upravljački model za taj prostor, s obzirom da se radi o pomorskom dobru i s njim povezanim zakonima, da je očekivani trošak ulaganja preko 15 milijuna kuna, a povrat je nemoguće ostvariti, i da su u raspodjelu uključene RH i Županija. U međuvremenu smo nastavili s izradom dokumentacije za cijeli obalni pojas u Brodarici gdje ćemo odvojiti plažna područja od komunalnih vezova.

I za kraj, neizostavne šibenske tvrđave?

Često volim kazati kako su to naša četiri dijamanta, od koja smo dva uspješno izbrusili, a treći će zasjati do kraja godine. One su, zapravo, početak jedne sjajne šibenske turističke priče, revitalizacije stare gradske jezgre i vidljivosti Šibenika u svjetskim okvirima. One su naša zajednička pobjeda.

Ovo zvuči predizborno. Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora?

Očekujem da građani procijene najbolje ljude za daljnji razvoj Šibenika i daju im podršku. Očekujem da valoriziraju naš dosadašnji rad i rezultate, a ja jamčim kako ćemo zajedno nastaviti istim tempom i dalje. Ima narodna izreka da se konj koji pobjeđuje – ne mijenja!

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: