Bivši Dom JNA

Prije 15 godina šibenska Knjižnica preseljenjem u novu zgradu dobila je prostor kakav zaslužuje

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Novi prostor Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ otvoren je na današnji dan prije 15 godina.

-Očekujemo da će nova knjižnica omogućiti budućim naraštajima da, poput naših starih, korespondiraju sa svim europskim i svjetskim intelektualnim i duhovnim zbivanjima –istaknuo je uoči preseljenja 2005. godine,  Milivoj Zenić (1953.-2011.), dugogodišnji ravnatelj Knjižnice

Gradska knjižnica osnovana je na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice 17. veljače 1922., a s Naučnom bibliotekom, osnovanom 1962. objedinjena je 1. siječnja 1966. u Gradsku biblioteku. Ime Jurja Šižgorića Šibenčanina Knjižnica je ponijela 29. prosinca 1970., u povodu obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista.

Prije Drugoga svjetskog rata Knjižnicu je vodio knjižničar Matko Maćo Milin, koji je objavio više književnih djela koja su ostavila traga u kulturnom životu grada, a kasnije su je vodili Nikola Perketa, Zora Karmanski, koja je utemeljila Naučnu biblioteku, Emica Bego i drugi.

Od 1966. Knjižnica je bila smještena u tzv. plavom neboderu, podalje od gradskog središta, a  20. prosinca 2005. uselila je u novi prostor u središtu grada, u zgradu na Poljani sagrađenu, prema projektu šibenskog arhitekta Ivana Vitića, na mjestu na kojem se nekoć nalazila Narodna kavana s Narodnom slavjanskom čitaonicom. Preuređenje zgrade bivšeg Doma JNA, remek-djela hrvatske moderne arhitekture, u novu zgradu Knjižnice osmislili su šibenski arhitekt Tomislav Krajina i projektni biro ‘Sinopsis’.

Preseljenjem u ovo zdanje šibenska knjižnica smještena je u višenamjenski prostor otvorenog tipa kakav i zaslužuje, a Šibenčani su dobili mjesto susreta i druženja, svoj treći prostor.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: