Izrael odobrio drugu ‘booster’ dozu za one sa slabim imunitetom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Izrael je odobrio drugu ‘booster’ dozu cjepiva protiv COVID-a za visokorizične skupine, objavio je najviši zdravstveni dužnosnik te zemlje.

Izraelska bolnica u ponedjeljak je dala četvrtu dozu kontrolnoj skupini, u sklopu prve veće studije o utjecaju drugog docjepljivanja na zaustavljanje širenja omikron varijante koronavirusa. Rezultati se očekuju unutar dva tjedna, prenosi Reuters.

Izrael je prije godinu dana bio predvodnik u kampanji cijepljenja te je bio među prvim državama koje su uvele ‘booster’ doze cjepiva, piše HRT

Zabrinuto zbog brzog širenja omikron varijante virusa, izraelsko ministarstvo zdravstva prošli je tjedan preporučilo četvrtu dozu Pfizer/BioNTech cjepiva za zdravstvene radnike i starije od 60 sa slabim imunosnim sustavom.

No ravnatelj ministarstva Nachman Ash, čije je odobrenje potrebno za pokretanje kampanje ‘booster’ cijepljenja, nije odmah donio odluku. Dio stručnjaka ističe da zasad ne postoji dovoljno znanstvenih podataka koji bi opravdali četvrtu dozu.

Na konferenciji za medije Ash je rekao da će se četvrta doza zasad ponuditi samo onima sa slabim imunitetom, poput onkoloških bolesnika, a da će se nastaviti istraživanja o potrebi proširenja te kampanje.

– Zbog jaza u znanju u svijetu o trenutnoj situaciji, djelujemo oprezno i odgovorno – naglasio je Ash.


Pratite nas i na društvenim mrežama: