Omiljeni napitak kategoriziran nezdravim luksuzom

HUP traži da Hrvatska prestane naplaćivati posebni porez na kavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska je u grupi većine zemalja Europske unije koje imaju poseban porez na kavu koji kod nas, tvrde proizvođači, iznosi 6-20 kuna po kilogramu kave, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šalici kave, za razliku od Slovenije gdje je taj udio samo 9,5 posto.

Konkretno, to znači da po svakoj šalici popijene kave platimo i pet lipa posebnoga poreza. Razlog za takvu penalizaciju kave, u društvu goriva, alkohola, duhana i šećera je u stavu da se radi o nezdravom proizvodu te da se ljude želi destimulirati da ga koriste, piše Poslovni.

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca – HUP, koja je jučer održala okrugli stol ‘Budućnost industrije kave’ kazao je da je pomalo bizarno tvrditi da je kava nezdrav ili luksuzan proizvod ako činjenično stanje pokazuje da 93 posto odraslih građana svakodnevno konzumira kavu.

Zdravko Zrinušić, državni tajnik Ministarstva financija, pojasnio je da je Hrvatska poseban porez na kavu donijela još 1993. godine, po uzoru na Njemačku, zato što je tada prevladavalo znanstveno mišljenje da je kava potencijalno štetna po zdravlje.

‘Od ukupno ostvarenih prihoda od posebnih poreza i trošarina, koji su lani bili na razini od 14,5 milijarde kuna, a što je gotovo dvije milijarde manje nego u godini prije, većina novca dolazi od trošarina na gorivo i duhanske proizvode. Na kavu otpada 124,5 milijuna kuna, ili 0,8 posto ukupnog iznosa takvih poreza’, kazao je Zrinušić.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: