Godinama nisu imali pravo na to

HOK se uspio izboriti: Obrtniku pripadaju jednaka prava na isplatu svih neoporezivih iznosa

Godinama obrtnici nisu imali pravo na isplatu neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu i jubilarne nagrade za navršene godine radnog staža radi tumačenja da navedena prava pripadaju samo radnicima, a Hrvatska obrtnička komora (HOK) uspjela se izboriti za promjenu.

– Hrvatska obrtnička komora ustrajala je na tumačenju da vlasniku obrta moraju pripadati ista prava na isplatu svih neoporezivih iznosa iz čl. 7. Pravilnika o porezu na dohodak. Sukladno tome, Porezna uprava već je u prosincu 2018. godine izdala priopćenje da nagradu za radne rezultate, do 5.000 kuna godišnje, mogu neoporezivo isplatiti i obrtnici, a sada je jasno da se isto pravo odnosi na sve mogućnosti koje su do sada vrijedile samo za radnike – priopćeno je iz HOK-a.

‘Osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu za sebe osobno isplatiti sve primitke po osnovi naknada, potpora, nagrada, otpremnine i dnevnica iz članka 7. Pravilnika o porezu na dohodak na način propisan Zakonom i Pravilnikom’, piše u očitovanju Središnjeg ureda Porezne uprave.

Sve neoporezive mogućnosti isplata provjerite OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.