'Sveti budite, jer ja sam svet'

FOTO Proslava 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

Zvonjavom zvona sa svih šibenskih crkava započela je danas proslava 50 godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića pod geslom ‘Sveti budite, jer ja sam svet’.

Proslava jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, franjevca, mučenika, Šibenčanina i prvog hrvatskog kanoniziranoga sveca, nakon trogodišnje priprave došla je k svome cilju. Na isti dan kao i prije pedeset godina kada je papa Pavao VI., na oduševljenje cijeloga hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu, proglasio svetim Nikolu Tavelića, u Šibeniku se danas održalo svečano euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predslavio je nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Glavno euharistijsko slavlje održano je na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, a u procesiji i na misi sudjelovali su biskupi, svećenici, predstavnici župa šibenskog dekanata, brojni vjernici, a prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar uprave Ivan Malenica, ministrica Nina Obuljen Koržinek, župan Goran Pauk te gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem.

Nakon misnog slavlja blagoslovljen je kip sv. Nikole Tavelića, djelo akademskog kipara Vida Vučaka, koji će biti otpremljen u Svetu zemlju, gdje će na svečev blagdan 14. studenoga biti postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, uz samostan koji je bio posljednje boravište sv. Nikole prije mučeničke smrti. Kip je blagoslovio biskup šibenski mons. Tomislav Rogić.

U Rimu 21. lipnja 1970. godine papa Pavao VI. našeg je sugrađanina Nikolu Tavelića, franjevca, svećenika, misionara i mučenika proglasio svetim. Nikola je time postao prvi Hrvat koji je službeno ubrojen u svece Katoličke Crkve.

Tavelić je bio iz plemićke obitelji, što mu je tada jamčilo ugled i blagostanje. Ipak, Nikola se opredijelio svoj život potpuno staviti u službu naviještanja evanđelja po primjeru sv. Franje. Svećenička i redovnička gorljiva poslušnost odvela ga je najprije u Bosnu, gdje je u teškim uvjetima misionario 12 godina. Nakon toga odlazi u Isusovu domovinu, u Jeruzalem, gdje je nakon nekoliko godina služenja podnio mučeničku smrt zajedno s još trojicom subraće franjevaca. Bilo je to 1391. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.