Više

  Odlučeno danas na Gradskom vijeću

  Službeno je! Gradski parking preuzeo je javni autobusni prijevoz u Šibeniku

   

  Tvrtka Gradski parking od danas je i službeno preuzela gradski autobusni prijevoz, većinskom odlukom gradskih vijećnika. Vijećnici su najprije trebali izvan snage staviti odluku o organizaciji prijevoza putnika u javnom cestovnom prometu na području Grada Šibenika, što je naravno otvorilo raspravu. Prvi se za riječ javio SDP-ov Ivan Rajić.

  – Dugo se priča o javnom prijevozu. Obećana nam je prometna studija i ne bi bilo loše da je mi vijećnici imamo i dobijemo da vidimo kako se rješava javni gradski prijevoz. Nemojte zanemarivati nas vijećnike dostavite nam studiju da vidimo kako je riješen željeznički i brodski prijevoz – kazao je Rajić.

  Odgovorio mu je dogradonačelnik Danijel Mileta istaknuvši kako se studija može pronaći na mrežnim stranicama Grada Šibenika te kako se ona odnosi samo na autobusni javni prijevoz.

  – Studija je u javnost izašla prije nekoliko dana čekali smo i mi njezinu izradu, dobili smo je relativno kasni – kazao je Mileta.

  Za riječ se potom javio Branko Kronja koji je naveo kako se na portalima piše da su Poljana i garaža pokretači javnog gradskog prijevoza.

  –  Moram vam reći da smatram da niste naš neprijatelj ali ne razumijete dosta stvari i svojim zaključcima nanosite štetu gradu. Možete doći do mene i pokušat ću vam objasniti zašto se nešto radi na neki način. Postavljate nelogična pitanja koja mogu dovesti do velike štete. Garaža je dio projekta ‘Integrirana mobilnosti na području Grada Šibenika’, nemam sada vremena sve vam objasniti dođite do mene – kazao je Mileta.

  Vijećnik Mario Kovač imao je nekoliko primjedbi na organizaciju komunalnog prijevoza i podiže li se zaista ovim autobusima razina usluge prijevoza.

  – Gradski parking od prvog rujna preuzima gradski prijevoz. Trebat će im nekoliko mjeseci da uđu u rad i molim vas da ne bude pretjerano kritični na samom početku. Nadamo se da će u nekoliko mjeseci sve biti kako treba. Moramo se okrenuti vremenu koje nam dolazi i izraditi potrebnu infrastrukturu za nove autobuse, nova stajališta … trebat će nam nekoliko godina kako bi javni prijevoz bio na vrhunskoj razini kako smo to i zamislili – kazao je Mileta.

  Vijećnik Kovač kazao je kako smatra da neke stvari nisu bile transparentne.

  – Žalosti me da kad netko ne priča sa oduševljenjem vi kažete da je neprijateljski raspoložen. Ja sam vrlo jasno rekao da je to dobro, ali sam vam prigovorio na nedostatku transparentnosti mogli ste nam poslati mail ili nas pozvati na predstavljanje gradskih linija. Ja bi došao i volio bi da ste to predstavili. Gradski parking bi trebao postavljati informacije na svoje stranice. Otvoreno nam recite koliko će nas sve ovo koštati neka ljudi znaju to je ipak njihov gradski proračun. Moj prigovor je nedostatak transparentnosti, protiv ovog projekta nemam ništa – jasan je bio Kovač.

  Na njegovu izjavi nadovezao se i vijećnik Restović te prigovorio vlastima da često znaju biti i bezobrazni, kao na primjer danas. Na to mu je predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović kazao kako je on taj koji je već na aktualnom satu krenuo sa bezobraznim tonom kada je kazao da gradonačelnik laže i kako su svi HDZ-ovci lopovi.

  – Za početak me zanimaju samo tri stvari. Jesmo li dobili bolje autobuse, jeftiniji prijevoz i bolju povezanost grada? Zašto smo nabavili dizel autobuse u vremenu kad cijela Europa prelazi na električne autobuse? Jesu li ovi autobusi pogodni za naš grad uopće, ne mogu svim ulicama prolaziti ovako veliki autobusi – upitao je Restović.

  Gradonačelnik je na postavljena pitanja jasno odgovorio.

  – Da, da i da bolji autobusi, jeftiniji prijevoz i bolja povezanost grada. Odgovore na ova pitanja dat će nam i sami građani. Kaso što sami vidite mi znamo što radimo jer nas građani uvijek podrže na izborima sa 60 posto ili više.

  Na gradonačelnikove odgovore se nadovezao i dogradonačelnik Mileta.

  – Nije sve ovo samo kupiti električni autobus. Veliki su problemi s kupnjom istih jer je pitanje hoće li sve gradske linije prihvatiti električne autobuse zbog uspona i kilometraže koja se dnevno radi.  Manje autobuse nismo nabavili jer je struka kazala koji tip i veličinu autobusa nabaviti. Ovo su dizeal utobusi najnovije generacije i imaju i mali hibrid. Plan je nabaviti i manje autobuse ne mogu vam reći konačan datum, ali svakako ćemo nabavljati još autobusa – kazao je Mileta.

  Nakon rasprave uslijedilo je glasanje po dvije točke dnevnog reda. I tako prvog dana rujna na šibenske ceste izlazi 11 narančastih autobusa koji će prometovati na pet linija za uže područje grada sa Brodaricom i Zablaćem, a još osam redovitih i tri linije ‘na poziv’ pokrivat će cijelo administrativno područje Šibenika.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo...

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne...

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo do double-doublea, Johnson najefikasnija

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne Knin

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...