Iz skupine beskralježnjaka

Nova vrsta u NP Krka: Rasplesani skokun zaplesao na svjetskoj pozornici bioraznolikosti

FOTO Marko Lukić
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rasplesani skokun – Lepidocyrtus chorus nova je vrsta, iz skupine sitnih beskralježnjaka, opisana u Nacionalnom parku ‘Krka’, što je s gledišta bioraznolikosti neprocjenjivo važno jer u prirodi svaka, pa i najmanja, vrsta obogaćuje živi svijet pojedinog područja, zemlje, a i cijeloga planeta.

Taj beskralježnjak ime duguje specifičnom ponašanju, takozvanom plesu, koje je vjerojatno povezano s traženjem hrane i prehranom. Analizom je utvrđeno da postoje dva obrasca ponašanja toga skokuna. U prvom slučaju primjerci zadržavaju glavu i usta na jednom mjestu dok u isto vrijeme rade kružne pokrete abdomenom u oba smjera. U drugom slučaju, nakon što provedu neko vrijeme hraneći se na tom mjestu, počinju se kretati u određenom smjeru istovremeno nastavljajući s kružnim pokretima abdomena i ne mijenjajući ponašanje prilikom približavanja.u slučaju opasnosti od mogu pobjeći tako što će s pomoću furke skočiti na udaljenost koja može biti nekoliko stotina puta veća od njihove veličine, što ih čini jednima od najboljih skakača u životinjskom svijetu.

Dužina tijela holotipa rasplesanog skokuna, bez glave i furke (posbenog organa za skakanje), iznosi 1,7 mm. Zbog pokrova ljuski po cijelome tijelu, srebrnaste je boje. Na bočnim stranama četvrtog abdominalnog kolutića ima tamnoljubičaste pjege, a na glavi, između antena, ljubičasto obojen dio u obliku trokuta.

– Nacionalni park ‘Krka’ ovaj se put plešući uspinje na svjetsku znanstvenu pozornicu zahvaljujući rasplesanom skokunu. Svi primjerci nove vrste sakupljeni su na starim kamenim stepenicama u krugu HE Miljacka. Stepenice su djelomično prekrivene listincem i sitnim šljunkom i obrasle lišajevima i mahovinom. Vrsta je do sada poznata samo s navedenog mikrolokaliteta u krugu HE Miljacka, pa trenutno predstavlja endemičnu vrstu za Park – kazali su iz NP Krka.

FOTO Marko Lukić

Inače, područje kanjona rijeke Krke oko slapa Miljacka od iznimnog je značenja za Park zbog spleta speleoloških objekata, jedinstvenih hidroloških fenomena i životinjskih vrsta poput čovječje ribice i šišmiša koji tu obitavaju. Upravo zato to područje nije otvoreno za posjećivanje, već samo za znanstvena istraživanja, koja često donesu ovako vrijedne rezultate.

Tijekom istraživanja vrste snimljen je videomaterijal koji možete pogledati ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: