Prema preferencijalnim glasovima

Izbori su pokazali da je Malenica među Plenkovićevim najpopularnijim ministrima. Hoće li i dalje voditi državnu upravu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hoće li Ivan Malenica biti ministar u novoj Vladi Andreja Plenkovića? Prema rezultatima izbora, odnosno prema preferencijalnim glasovima, to je gotovo pa sigurno budući da je Plenkovićev četvrti najpopularniji ministar, odmah iza  ministra zdravstva Vilija Beroša, ministra financija Zdravka Marića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Na poziciji ministra uprave proveo je nešto manje od godinu dana, nakon što je naslijedio aferama opterećenog Lovru Kušćevića. A u tih desetak mjeseci Malenica je očito vrlo brzo postao prepoznatljiv pa je u devetoj izbornoj jedinici dobio 12.799 preferencijalnih glasova, odnosno nešto iznad 15 posto birača mu je poklonilo povjerenje, odmah iza HDZ-ovog ‘teškaša’ Božidara Kalmete koji se sa začelja liste popeo na sam vrh. To i ne bi trebalo biti čudno s obzirom da je Zadar najveći grad u cijeloj izbornoj jedinici, a njima očigledno nisu smetale brojne afere s kojima se Kalmetu povezuje.

Ne treba zaboraviti da je Malenica bio nositelj liste u cijeloj izbornoj jedinici pa su birači zacijelo i ‘po defaultu’ njemu davali glas, ali činjenica je i da je među mlađim ministrima, bez afere i mrlja te da je pokrenuo nekoliko novih projekata digitalizacije Hrvatske. Također, u svojim javnim nastupima odavao je mirnoćom i suzdržanošću, bez bahatosti, što mu je kod birača, ali vjerojatno i kod Plenkovića, bio veliki plus.

Zanimljivo je da je HDZ-u Šibensko-kninske županije odgovornost da nosi listu u devetoj izbornoj jedinici dana po drugi put, preciznije Malenica je nosio listu nakon što je na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine listu predvodila Vodičanka Branka Juričev Martinčev. Ona je u nedjelju skupila 1.869 preferencijalnih glasova, a prije četiri godine, kad je bila nositeljica, imala je 8.552 preferencijalna glasa. Kao što je vidljivo, razlika je u skoro sedam tisuća glasova.

Šesti na listi, šef županijskog HDZ-a, Nediljko Dujić, prije dva dana dobio je, pak, 1.745 preferencijalnih glasova, dok je prije četiri godine na svojoj strani imao 2.201 preferencijalnog glasača, što je 400-njak glasova manje. Zadnji županijski HDZ-ovac na listi, drniški gradonačelnik Josip Begonja, 13. po redu, dobio je 1.104 preferencijalna glasa.

Što se tiče Šibensko-kninske županije, Malenica je očekivano opet bio prvi HDZ-ovac s 6.892 preferencijalna glasa, Juričev Martinčev je dobila 1.566, Dujić 1.432, a Begonja 849 glasova. U Šibeniku je Malenica skupio čak 3.930 glasova, što je gotovo polovica glasova članova HDZ-a, dok je njegov stranački, županijski šef  Dujić dobio tek 548, Juričev Martinčev 303, a Begonja 135 glasova.

Ono što se očekuje u HDZ-u je nastavak unutarstranačkih izbora pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s obzirom na jasnu poruku birača komu najviše vjeruju. Birat će novog županijskog predsjednika, a na toj funkciji Dujić se vidi i dalje. Za izdvojiti su i izbori u najvećoj, šibenskoj organizaciji, za koju će se gotovo sigurno kandidirati aktualni predsjednik i gradonačelnik Željko Burić. Nije za očekivati da će mu se itko suprotstaviti bude li on želio još jedan mandat i na mjestu predsjednika gradske organizacije, ali i za gradonačelnika  s obzirom na lokalne izbore koji nas očekuju u svibnju sljedeće godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: