Sa službenih stranica nestale sve fotografije dožupanice

Iris Ukić Kotarac ili ne zna ili se pravi da ne zna što znači mjera samoizolacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Očitovanje dožupanice Iris Ukić Kotarac o kršenju mjera smoizolacije o kojima je Šibenski portal jučer pisao dobili smo danas, pred kraj radnog vremena, a prenosimo ga u cijelosti.

‘U odnosu na upit portala, očitujem se da sam već preboljela Covid i premda se pridržavam propisanih mjera, kad me Zavod za epidemiologiju dana 30.09. obavijestio da sam stavljena u kontakte i da su me odredili za testiranje, uz napomenu da dok mi ne stigne rezultat testiranja, ne izlazim iz kuće, tako sam i postupila.

Navedena sam kao kontakt osobe s kojom posljednja 4 mjeseca, koliko sam u županiji nemam kontinuiranu interakciju. Osoba koja me navela kao kontakt, sekretarica je koja je s većim ili manjim prekidima u proteklom periodu otkako sam u županiji, odsutna jer je na godišnjem, bolovanju, na dopustu ili privremeno u drugom uredu, odnosno ne nalazi se na svom radnom mjestu u kancelariji do moje. S navedenom nisam nikada imala bliski kontakt, štoviše svoje poslove obavljam sama, pa sam poziv protumačila kao mjeru predostrožnosti. Po razgovoru s epidemiolozima otišla sam kući koju nisam napuštala do rezultata Covid testa.

Dana 02.10. putem privatnog maila dobila sam Covid potvrdu da sam negativna. Kako u tom mailu nije bilo naglašeno ništa više, niti daljnja samoizolacija, pa kako zbog izostanka bliskog kontakta – posljednji sa sekretaricom bio je, kao i obično kratko u prolazu, dana 27.09 (imam 2 ulaza u kancelariju a uredski posao mi nije nepoznanica), ali i iz tog maila i ranijeg razgovora nisam shvatila da i dalje trebam biti u samoizolaciji, jer me nakon nalaza testa niti prije nitko nije obavijestio da sam u evidenciji i koliko bi samoizolacija uopće trajala. Slijedom navedenog, na dan upita portala kratko sam radi važne obaveze bila na poslu, kao i uvijek pridržavajući se svih epidemioloških mjera (nošenja maske, razmaka i dr.).

Posljednja četiri mjeseca većinu vremena što privatnog što dužnosničkog ionako (na negodovanje svih ljudi kojima je stalo do mene) provodim zatrpana papirima u svoja ‘4 zida’, pa ću pričekati da se svi očiti nesporazumi oko ove situacije provjere.

Međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje, da prijavljenom ne postoji mogućnost da opozove prijavitelja informacije o postojanju tzv. ‘bliskog kontakta’, pa iz navedenog proizlazi da se svi necijepljeni građani na ovaj način mogu izbaciti iz radnog procesa što bi u mom slučaju nekim starim strukturama itekako odgovaralo.’, napisala je Iris Ukić Kotarac.

Ono što dožupanica ne zna ili ne želi znati je da nikakvo testiranje ne isključuje mjeru smoizolacije, koja joj je izrečena od 27. rujna i traje do 7. listopada u ponoć. Tvrdnje da ju je, kako dožupanica navodi, Služba za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo obavijestila da mora biti u samoizolaciju dok ne stignu nalazi testiranja provjerili smo kod doktorice Ankice Parat Baljkas, voditeljice Službe koja je za Šibenski portal kazala:

– Uobičajeno je, kad saznamo da je nečiji nalaz pozitivan, obavijestimo i kontakte te osobe o potrebi samoizolacije koja traje deset dana. Samo testiranje ne mijenja tijek samoizolacije, već govori o trenutnoj situaciji, odnosno o eventualnoj mogućnosti da osoba koja je u samoizolaciji zarazi nekog drugog. Dakle, testiranje ima smisla kako bismo znali da osoba nekog drugog nije izložila mogućoj zarazi, no to ne utječe na mjeru samoiuzolacije – potvrdila je Parat Baljkas.

Još čekamo i očitovanje Policijske uprave Šibensko-kninske, no znakovito je kako su sa službenih stranica Šibensko-kninske županije nestale sve fotografije događaja na kojima je bila dožupanica u vrijeme mjere samoizolacije, od svečane sjednice Gradskog vijeća Šibenika, polaganja vijenaca, procesije na blagdan Svetog Mihovila, CRO Race utrke u Primoštenu… uz koje je, naravno, i svakodnevno dolazila na posao.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.