Toliko o transparentnosti nove županijske vlasti

Dožupanica krši mjere samoizolacije? Nemamo odgovor iz Ureda župana pa čekamo da postupanje završi policija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tragom informacije, potvrđene iz nekoliko izvora, da zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, krši mjere samoizolacije koje su joj određene 27. rujna zbog kontakta sa zaraženom osobom i uredno cijelo vrijeme dolazi na posao, jutros u 8.31 sati poslali smo upit na njezinu službenu e-mail adresu, ali i župana Marka Jelića kao i pročelnice Ureda župana Cecilije Tolo, no još uvijek, ni od koga, nismo dobili odgovor.

Pitanje smo postavili i županijskom Stožeru civilne zaštite iz kojeg su nas, pak, uputili na policiju koja prema zakonu kontrolira provođenje odnosno kršenje protuepidemijskih mjera. Iz Policijske uprave dobili smo odgovor da će nas o utvrđenom i poduzetom obavijestiti nakon postupanja.

Za sad nam tako ostaje jedino podsjetiti da je prema tumačenju profesora s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu kršenje samoizolacije kazneno djelo te da bi se stoga i trebalo kažnjavati zatvorom.

– Kršenje mjera samoizolacije koje su odredila nadležna državna tijela nije samo lakše kažnjivo djelo, odnosno prekršaj zbog kojeg se počinitelji mogu novčano kazniti. Pod određenim uvjetima, to je i kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti. Ono je propisano člankom 180. Kaznenog zakona, stoji u poruci s katedre za Kazneno pravo koju je objavio portal Telegram.hr.

Inače, prema članku  180. Kaznenog zakona počinitelj kaznenog djela je, između ostalog, i onaj tko ‘ne postupi prema propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprječavanje suzbijanja zarazne bolesti među ljudima s posljedicom prouzročenja opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima’.

Za to je kazneno djelo propisana kazna zatvora do dvije godine zatvora ako je počinjeno s namjerom, odnosno do jedne godine zatvora ako je počinjeno iz nehaja, navode profesori u priopćenju. Drugim riječima, onaj tko ne poštuje samoizolaciju, trebao bi biti osuđen i na zatvorsku kaznu, smatraju stručnjaci s Katedre za kazneno pravo, a prenosi Telegram.hr.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.