Ako čujete eksplozije, ne brinite. Mornarica kod Žirja provodi taktičku vježbu gađanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Snage Hrvatske ratne mornarice započele su u četvrtak, 2. svibnja taktičku vježbu s bojevim gađanjem ‘Barakuda 190.  Uz Flotilu HRM, koja je nositelj vježbe, u vježbovnim aktivnostima, koje će se provoditi  do 4. svibnja u akvatoriju srednjeg Jadrana, na vojnom poligonu ‘Žirje’, sudjeluju i snage Obalne straže RH te Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja HRM-a.

Vježba ‘Barakuda 19’ glavni je obučni događaj Flotile Hrvatske ratne mornarice, a za cilj ima povećanje operativnih sposobnosti u provedbi misije i zadaća postrojbi HRM-a te unaprjeđenje procesa implementacije ciljeva sposobnosti, izvijestili su iz INFOR-a.

Dinamički plan vježbe obuhvaća provedbu niza radnji i postupaka uključujući procedure kretanja do područja provedbe, protubrodsko osiguranje, protuzračno osiguranje koje se u suradnji sa snagama HRZ-a, topničko gađanje ciljeva na moru, taktičko manevriranje, prekrcaj desantnih snaga na moru i iskrcaj na kopno, presretanje sumnjivog broda, zaštitu snaga u luci, na sidrištu, otvorenom moru i priobalnim vodama, protuminsko osiguranje, tegljenje brodova te signalne vježbe.

Obalna straža RH u provedbi vježbe sudjeluje sa školskim brodom ŠB-72 ‘Andrija Mohorovičić’ i ophodnim brodom OB-02 Šolta. Njihova težišna zadaća je osiguranje poligona gađanja u suradnji s plovilima Ministarstva unutarnjih poslova RH i Lučke kapetanije Šibenik.

(Foto: Ilustracija)


Pratite nas i na društvenim mrežama: