" "
Više

    " "

    Sezona tikvica i rajčica

    Pripremite mirisnu ljetnu pitu sa sezonskim povrćem i fetom

     

    Sezona tikvica i rajčica je u punom jeku pa je pravo vrijeme da ju iskoristite. Lokalne tržnice mjesto su na kojem ćete pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba vam ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijenite integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako ju ohladite postat će nešto mekša i sočnija, piše Miss7zdrava.24sata.hr.

    Sastojci:

    Za tijesto:

    170 g brašna
    120 g hladnog maslaca
    1 žumanjak
    1 žlica hladne vode
    1 žličica soli

     

    Za nadjev:

    150 g tikvica
    200 g feta sira
    2 žličice timijana
    6 žumanjaka
    300 ml vrhnja
    150 g cherry rajčica
    1 prstohvat soli

     

    Priprema:

    Najprije pripremite tijesto za koru. Pomiješajte brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobijete mrvičasto tijesto dodajte žumanjak i vodu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.  Dok se tijesto hladi, tikvice narežite na tanke kolutiće, a rajčice na polovice. Tikvice stavite u cjediljku te posolite kako bi pustile višak vode. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih.

    Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Prenesite ga u kalup za pitu te uklonite višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravite rupice pomoću vilice i prekrijte ga aluminijskom folijom te dodajte kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo.  Tijesto pecite oko 10 minuta, zatim uklonite utege i foliju i pecite još tri do pet minuta.

    Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješajte tikvice, feta sir, timijan, žumanjke i vrhnje.  Pečeno tijesto napunite nadjevom i po površini posložite polovice cherry rajčica. Sve zajedno pecite oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Plenković: ‘Imam 76 ruku. Opušten sam, idem na...

    Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a gdje se razgovaralo o pregovorima za sastavljanje vlade, a nakon nje javnosti se obratio Andrej Plenković piše Jutarnji.hr Na početku...

    Drniški pršut na 513. Milenijskoj fotografiji Šime Strikomana

    Na drniškoj Gradini u blizini jedinog turskog minareta sačuvanog u Dalmaciji, nad kanjonom rijeke Čikole, na vratima Petrova polja u nedjelju, 5. svibnja Šime...

    Ovog ljeta pet svjetskih DJ zvijezda dolaze u...

    Jedan od najjačih britanskih techno festivala Terminal V ovog ljeta dolazi u Hrvatsku. Na prvom hrvatskom izdanju festivala koje će se održati u Blissful...

    Promocija nove zbirke pjesama ‘Deset dugih dana’ autorice...

    Ispred kluba Azimut u Šibeniku u subotu, 18. svibnja u 11 sati književnica Maja Klarić predstavit će svoju novu zbirku pjesama 'Deset dugih dana'. 'Vrijeme...

    NAJNOVIJE

    Plenković: ‘Imam 76 ruku. Opušten sam, idem na kavu u Opatiju‘

    Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a gdje se razgovaralo o pregovorima za sastavljanje vlade, a nakon nje javnosti se obratio Andrej Plenković piše Jutarnji.hr Na početku...

    Drniški pršut na 513. Milenijskoj fotografiji Šime Strikomana

    Na drniškoj Gradini u blizini jedinog turskog minareta sačuvanog u Dalmaciji, nad kanjonom rijeke Čikole, na vratima Petrova polja u nedjelju, 5. svibnja Šime...

    Ovog ljeta pet svjetskih DJ zvijezda dolaze u Tisno na festival Terminal V

    Jedan od najjačih britanskih techno festivala Terminal V ovog ljeta dolazi u Hrvatsku. Na prvom hrvatskom izdanju festivala koje će se održati u Blissful...

    Promocija nove zbirke pjesama ‘Deset dugih dana’ autorice Maje Klarić

    Ispred kluba Azimut u Šibeniku u subotu, 18. svibnja u 11 sati književnica Maja Klarić predstavit će svoju novu zbirku pjesama 'Deset dugih dana'. 'Vrijeme...