Sezona tikvica i rajčica je u punom jeku pa je pravo vrijeme da ju iskoristite. Lokalne tržnice mjesto su na kojem ćete pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba vam ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijenite integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako ju ohladite postat će nešto mekša i sočnija, piše Miss7zdrava.24sata.hr.
Sastojci:
Za tijesto:
170 g brašna
120 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 žlica hladne vode
1 žličica soli
Za nadjev:
150 g tikvica
200 g feta sira
2 žličice timijana
6 žumanjaka
300 ml vrhnja
150 g cherry rajčica
1 prstohvat soli
Priprema:
Najprije pripremite tijesto za koru. Pomiješajte brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobijete mrvičasto tijesto dodajte žumanjak i vodu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto hladi, tikvice narežite na tanke kolutiće, a rajčice na polovice. Tikvice stavite u cjediljku te posolite kako bi pustile višak vode. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Prenesite ga u kalup za pitu te uklonite višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravite rupice pomoću vilice i prekrijte ga aluminijskom folijom te dodajte kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo. Tijesto pecite oko 10 minuta, zatim uklonite utege i foliju i pecite još tri do pet minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješajte tikvice, feta sir, timijan, žumanjke i vrhnje. Pečeno tijesto napunite nadjevom i po površini posložite polovice cherry rajčica. Sve zajedno pecite oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst.