" "
Više

    " "

    Ljetovanje jeftinije i do 20 posto

    Šibenski hoteli u borbi za svakog gosta snizili cijene, ali i dalje se najbolje ‘pune’ otoci, čarteri i zaleđe

     

    Šibenski hoteli bore se za svakog gosta snižavanjem cijena i akcijskim ponudama, ali gosti na našem području radije biraju ‘izolirani’ smještaj na otocima, u zaleđu ili rentaju brodove u čarterima. Trenutno na našem području boravi oko tisuću gostiju, što je oko 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a kroz srpanj i kolovoz direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole očekuje 30 do 40 posto lanjskog broja gostiju. Razgovarali smo s hotelijerima iz Šibenika i doznali kako se nose sa situacijom.

    Hotel Life Palace prvi je otvorio svoja vrata nakon popuštanja epidemioloških mjera i, kažu, zasad su zadovoljni.

    – Cijene su nam nešto niže nego lani i zasad nam ide dobro. Bilo je nešto otkaza, ali idu nove rezervacije. Srpanj i kolovoz nisu toliko popunjeni, ali rujan je dosta rezerviran, pa pretpostavljamo da će i za sedmi i osmi mjesec krenuti buking, jer iz dana u dan primamo nove rezervacije. Trenutno imamo i promo akcije kako bi privukli goste – kazali su nam u Life Palace hotelu na Medulićevom trgu.

    Arhiva/Turisti na terasti Heritage Life Palace hotela

    Gledajući cijene na Bookingu, dva noćenja u hotelu Life Palace početkom srpnja dva gosta će platiti između 2.413 i 3.851 kunu, dok bi smještaj u Bellevue Superior City hotelu u istom razdoblju platili između 2.381 i 3.233 kuna, ovisno o uvjetima koje odaberu za plaćanje. I oni su, s obzirom na pad broja gostiju, ponudili akcijske cijene.

    – Popusti za lipanj bili su nešto veći, dok smo za srpanj snizili cijene za 10 posto. Moram kazati kako nam je promet svega 20 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Cijela sezona je još uvijek jako neizvjesna, imali smo velik broj otkazanih rezervacija, ali nove ipak pristižu. Ljudi su u strahu. Lanjska sezona bila je ‘last minute’, a ova će biti ‘last second’. Gosti nam rezerviraju danas za sutra, tako da tjedan punimo unutar tjedna, no pozitivnih pomaka ipak ima i vjerujemo da će turisti staviti Hrvatsku u najuži izbor za odmor – veli direktorica Bellevue hotela Magda Lakoš Mioč.

    Bellevuehotel.hr

    Smještaj u Heritage hotelu King Krešimir početkom srpnja, dvoje gostiju platit će između 2.179 i 4.550 kuna. U razgovoru s Fabianom Baranovićem, izvršnim direktorom hotela, doznali smo kako su u privlačenju gostiju omogućili fleksibilniju naplatu, iskorištavanje rezervacija za neki drugi termin, a uveli su i mogućnost da rezervaciju mogu iskoristiti neki od ukućana.

    – Za smještaj od osam soba imamo skroz dobre rezervacije. Oko 25. lipnja nam se puni hotel i stižu gosti pretežno iz zemalja iz kojih mogu doći automobilom, dakle govorimo o Austrijancima, Mađarima, Slovencima i Česima. Cijene smo snizili nekih 10 do 20 posto, a upitno je hoćemo li ubuduće moći postići cijene koje Šibenik zaslužuje, s obzirom da se sad govori o tome kako hotelijeri neće moći zakupiti parking za svoje goste u garaži na Poljani – govori Baranović.

    Heritage hotel King Krešimir

    Očekivanja od sezone nisu prevelika, dodaje Baranović, ali vjeruju kako će uspjeti održati poslovanje i privući goste u ovoj situaciji.

    Za smještaj u D-Resort hotelu u Mandalini početkom srpnja, dvoje turista morat će platiti između 4.397 i 5.500 kuna, što je za oko 10 do 20 posto manje u odnosu na lanjske cijene. Ipak, akcijskih cijena u kolovozu neće biti.

    – Situacija se mijenja iz dana u dan, a s obzirom da većina aviokompanija počinje letjeti, pozitivni smo. Okrenuli smo se novim tržištima, gostima koji dolaze svojim automobilima, ali bilježimo velik pad s britanskog i američkog tržišta koji su nam bili izrazito bitni. Sada smo fokusirani na Europljane, a vile su nam odlično bukirane. Gosti ne pitaju za cijenu, pa se da zaključiti da im je sigurnost ipak najvažnija – ističe Evelyn Klečak, šefica prodaje D-Resorta, dodajući kako vjeruju da će kroz srpanj morati zapošljavati dodatno osoblje.

    Sve oči uperene u posezonu

    Općenito, turističke brojke u Šibeniku na kraju lipnja su minorne. Naspram lanjskih kada je u ovo vrijeme u Šibeniku boravilo oko šest tisuća gostiju, danas ih ima oko tisuću.

    – Privatni smještaj na otocima, nautika i zaleđe puno se brže pune nego privatni smještaj i hoteli u samom gradu. Oko 25 posto gostiju čine Nijemci, a među brojkama je i oko 30 posto domaćih gostiju, što je tri puta više nego prijašnjih godina i oni nam na jedan način spašavaju sezonu – objašnjava Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika.

    Izrazito povoljnu epidemiološku sliku Hrvatske poremetio je ovog tjedna nagli skok broja novozaraženih, no Karađole se nada kako će se situacija ipak razvijati u dobrom smjeru.

    – Zbog skorašnjih letova za Zadar, Split i Zagreb, nadamo se i očekujemo krajem lipnja i početkom srpnja dolazak 30 do 40 posto broja gostiju u odnosu na lani, a najveće nade ipak polažemo u posezonu, dakle deveti i deseti mjesec – zaključuje direktor šibenske Turističke zajednice.

    (M. Jurić, A.M. Crnica)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Mladi šibenski judaši vratili se s četiri...

    Članovi Judo kluba Šibenik, njih ukupno osam, nastupili su proteklog vikenda na 21. Memorijalnom turniru 'Mario Zebić' održanom u Kaštel Sućurcu, a kući su...

    Nagrada grada Skradina ove godine još jača, očekuje...

    Pred nama je nova automobilistička poslastica u Skradinu. Riječ je, naravno, o Nagradi grada Skradina u brdskom automobilizmu, utrci koja je protekle četiri godine...

    Od ponoć pojeftinjuje gorivo, cijene na snazi 14...

    Od ponoći na snagu stupaju nove cijene goriva. Benzin će pojeftiniti dva centa i prodavat će se za 1.54 eura po litri, a dizel...

    Za Frapa Resort Medine investitor će morati proći...

    Mega projekt turističkog kompleksa Frapa Resort Medine u Rogoznici naišao je na prepreku koju će prijeći tek kada se provedu postupak procjene utjecaja na...

    NAJNOVIJE

    FOTO Mladi šibenski judaši vratili se s četiri medalje iz Kaštel Sućurca

    Članovi Judo kluba Šibenik, njih ukupno osam, nastupili su proteklog vikenda na 21. Memorijalnom turniru 'Mario Zebić' održanom u Kaštel Sućurcu, a kući su...

    Nagrada grada Skradina ove godine još jača, očekuje se rekordan broj vozača

    Pred nama je nova automobilistička poslastica u Skradinu. Riječ je, naravno, o Nagradi grada Skradina u brdskom automobilizmu, utrci koja je protekle četiri godine...

    Od ponoć pojeftinjuje gorivo, cijene na snazi 14 dana

    Od ponoći na snagu stupaju nove cijene goriva. Benzin će pojeftiniti dva centa i prodavat će se za 1.54 eura po litri, a dizel...

    Za Frapa Resort Medine investitor će morati proći stroge procjene utjecaja na okoliš

    Mega projekt turističkog kompleksa Frapa Resort Medine u Rogoznici naišao je na prepreku koju će prijeći tek kada se provedu postupak procjene utjecaja na...