Ljetovanje jeftinije i do 20 posto

Šibenski hoteli u borbi za svakog gosta snizili cijene, ali i dalje se najbolje ‘pune’ otoci, čarteri i zaleđe

Ilustracija/Arhiva

Šibenski hoteli bore se za svakog gosta snižavanjem cijena i akcijskim ponudama, ali gosti na našem području radije biraju ‘izolirani’ smještaj na otocima, u zaleđu ili rentaju brodove u čarterima. Trenutno na našem području boravi oko tisuću gostiju, što je oko 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a kroz srpanj i kolovoz direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole očekuje 30 do 40 posto lanjskog broja gostiju. Razgovarali smo s hotelijerima iz Šibenika i doznali kako se nose sa situacijom.

Hotel Life Palace prvi je otvorio svoja vrata nakon popuštanja epidemioloških mjera i, kažu, zasad su zadovoljni.

– Cijene su nam nešto niže nego lani i zasad nam ide dobro. Bilo je nešto otkaza, ali idu nove rezervacije. Srpanj i kolovoz nisu toliko popunjeni, ali rujan je dosta rezerviran, pa pretpostavljamo da će i za sedmi i osmi mjesec krenuti buking, jer iz dana u dan primamo nove rezervacije. Trenutno imamo i promo akcije kako bi privukli goste – kazali su nam u Life Palace hotelu na Medulićevom trgu.

Arhiva/Turisti na terasti Heritage Life Palace hotela

Gledajući cijene na Bookingu, dva noćenja u hotelu Life Palace početkom srpnja dva gosta će platiti između 2.413 i 3.851 kunu, dok bi smještaj u Bellevue Superior City hotelu u istom razdoblju platili između 2.381 i 3.233 kuna, ovisno o uvjetima koje odaberu za plaćanje. I oni su, s obzirom na pad broja gostiju, ponudili akcijske cijene.

– Popusti za lipanj bili su nešto veći, dok smo za srpanj snizili cijene za 10 posto. Moram kazati kako nam je promet svega 20 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Cijela sezona je još uvijek jako neizvjesna, imali smo velik broj otkazanih rezervacija, ali nove ipak pristižu. Ljudi su u strahu. Lanjska sezona bila je ‘last minute’, a ova će biti ‘last second’. Gosti nam rezerviraju danas za sutra, tako da tjedan punimo unutar tjedna, no pozitivnih pomaka ipak ima i vjerujemo da će turisti staviti Hrvatsku u najuži izbor za odmor – veli direktorica Bellevue hotela Magda Lakoš Mioč.

Bellevuehotel.hr

Smještaj u Heritage hotelu King Krešimir početkom srpnja, dvoje gostiju platit će između 2.179 i 4.550 kuna. U razgovoru s Fabianom Baranovićem, izvršnim direktorom hotela, doznali smo kako su u privlačenju gostiju omogućili fleksibilniju naplatu, iskorištavanje rezervacija za neki drugi termin, a uveli su i mogućnost da rezervaciju mogu iskoristiti neki od ukućana.

– Za smještaj od osam soba imamo skroz dobre rezervacije. Oko 25. lipnja nam se puni hotel i stižu gosti pretežno iz zemalja iz kojih mogu doći automobilom, dakle govorimo o Austrijancima, Mađarima, Slovencima i Česima. Cijene smo snizili nekih 10 do 20 posto, a upitno je hoćemo li ubuduće moći postići cijene koje Šibenik zaslužuje, s obzirom da se sad govori o tome kako hotelijeri neće moći zakupiti parking za svoje goste u garaži na Poljani – govori Baranović.

Heritage hotel King Krešimir

Očekivanja od sezone nisu prevelika, dodaje Baranović, ali vjeruju kako će uspjeti održati poslovanje i privući goste u ovoj situaciji.

Za smještaj u D-Resort hotelu u Mandalini početkom srpnja, dvoje turista morat će platiti između 4.397 i 5.500 kuna, što je za oko 10 do 20 posto manje u odnosu na lanjske cijene. Ipak, akcijskih cijena u kolovozu neće biti.

– Situacija se mijenja iz dana u dan, a s obzirom da većina aviokompanija počinje letjeti, pozitivni smo. Okrenuli smo se novim tržištima, gostima koji dolaze svojim automobilima, ali bilježimo velik pad s britanskog i američkog tržišta koji su nam bili izrazito bitni. Sada smo fokusirani na Europljane, a vile su nam odlično bukirane. Gosti ne pitaju za cijenu, pa se da zaključiti da im je sigurnost ipak najvažnija – ističe Evelyn Klečak, šefica prodaje D-Resorta, dodajući kako vjeruju da će kroz srpanj morati zapošljavati dodatno osoblje.

Sve oči uperene u posezonu

Općenito, turističke brojke u Šibeniku na kraju lipnja su minorne. Naspram lanjskih kada je u ovo vrijeme u Šibeniku boravilo oko šest tisuća gostiju, danas ih ima oko tisuću.

– Privatni smještaj na otocima, nautika i zaleđe puno se brže pune nego privatni smještaj i hoteli u samom gradu. Oko 25 posto gostiju čine Nijemci, a među brojkama je i oko 30 posto domaćih gostiju, što je tri puta više nego prijašnjih godina i oni nam na jedan način spašavaju sezonu – objašnjava Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika.

Izrazito povoljnu epidemiološku sliku Hrvatske poremetio je ovog tjedna nagli skok broja novozaraženih, no Karađole se nada kako će se situacija ipak razvijati u dobrom smjeru.

– Zbog skorašnjih letova za Zadar, Split i Zagreb, nadamo se i očekujemo krajem lipnja i početkom srpnja dolazak 30 do 40 posto broja gostiju u odnosu na lani, a najveće nade ipak polažemo u posezonu, dakle deveti i deseti mjesec – zaključuje direktor šibenske Turističke zajednice.

(M. Jurić, A.M. Crnica)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.