" "
Više

    " "

    Male tajne velikih majstora

    Pripremite pašticadu po receptu chefa Mate Sučića i zadivite goste

     

    Chef Mate Sučić ovog puta odlučio je podijeliti svoj originalni recept za pašticadu. Kako bi vam pašticada ispala sočna i neodoljivog okusa, 25-godišnji vlasnik Konobe Campanelo otkrio je sve tajne pripreme tradicionalnog dalmatinskog jela za šest do osam osoba.

    Sastojci:

    • 2kg junećeg frikandoa
    • mrkva
    • češnjak
    • stabljika celera
    • suha panceta
    • papar u zrnu
    • crno vino
    • lovor
    • ružmarin

    Špikovanje mesa:

    Meso možete prepoloviti na dva dijela kako bi što lakše rukovali i što jednostavnije špikovali. Nožem u koso napravimo rupu na mesu i u svaku rupu dodamo različitu namirnicu – mrkva, panceta, stabljika celera, češnjak, tako kad izrežete meso dobijete jednu lijepu poeziju boja.

    Mariniranje:

    Meso stavimo u prikladnu posudu, zalijemo s otprilike dvije litre crnog domaćeg vina, litrom vode, dvije grančice ružmarina, dva lista lovora, jedna maa žličica papra u zrnu. Nasjeckamo na sitnije kapulu, mrkvu i češnjak te dodamo u pac zbog bolje arome. Ostavimo meso meso da se marinira minimalno jedan dan, a ako se može i duže.

    Umak:

    • 2kg kapula
    • 0,5kg mrkve
    • 0,3kg korjena celera
    • 2 glavice češnjaka
    • 0,5kg svinjske masti

    Kapulu narežemo na listiće, mrkvu i celer naribamo, a češnjak stavimo cijeli u komadu.

    Svinjsku mast lagano otopino na vatri, dodamo povrće na zagrijanu masnoću i dobro posolimo kapulu i dinstamo otprilike jedan sat, dok svo povrće ne ‘uvene’ kako treba i dobije lijepu boju. Nakon toga malo smiksamo štapnim mikserom.

    Meso izvadimo iz  paca na krpu da se dobro ocijedi i prosuši, nakon toga ga posolimo i prepečemo na svinjskoj masti meso sa svih strana dok ne dobije lijepu koricu. Nakon toga tekućinu od paca procijedimo i dodamo u kapulu, iz paca dodamo lovor, ružmarin, malo posolimo, popaprimo, stavimo malo šećera, malo muškatnog oraščića,c rvene slatke paprike i žličicu konšerve, malo temeljca goveđeg i pustimo da to sve prokuha. Kad prokuha dodamo meso koje smo popržili  i kuhamo dok se meso lijepo ne zgotovi, otprilike tri sata, a nekad i duže ovisno o mesu. Meso treba biti tako da kad vilicom ubodemo ona lijepo prođe kroz njega. Kad je meso gotovo pustimo da se ohladi. Nakon toga završimo umak – još jednom fino smiksamo štapnim mikserom, začinimo po želji dodamo jednu žlicu pekmeza od šljiva i pustimo da još jedan put prokuha  i nakon toga kroz fino ga sito propasiramo da dobijemo lijepu glatku teksturu umaka.

    Prilog po želji može biti palenta, njoke ili nešto drugo.

    Tajne recepta:

    • okus pašticade mora biti slatkasto kiselkastog okusa
    • kapulu obavezno dobro posoliti
    • pašticadu kuhati na što laganijoj vatri
    • umak mora biti svilenkast
    • sve što radite radite iz ljubavi – to je najveća tajna uspjeha

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...