Više

    Male tajne velikih majstora

    Pripremite pašticadu po receptu chefa Mate Sučića i zadivite goste

     

    Chef Mate Sučić ovog puta odlučio je podijeliti svoj originalni recept za pašticadu. Kako bi vam pašticada ispala sočna i neodoljivog okusa, 25-godišnji vlasnik Konobe Campanelo otkrio je sve tajne pripreme tradicionalnog dalmatinskog jela za šest do osam osoba.

    Sastojci:

    • 2kg junećeg frikandoa
    • mrkva
    • češnjak
    • stabljika celera
    • suha panceta
    • papar u zrnu
    • crno vino
    • lovor
    • ružmarin

    Špikovanje mesa:

    Meso možete prepoloviti na dva dijela kako bi što lakše rukovali i što jednostavnije špikovali. Nožem u koso napravimo rupu na mesu i u svaku rupu dodamo različitu namirnicu – mrkva, panceta, stabljika celera, češnjak, tako kad izrežete meso dobijete jednu lijepu poeziju boja.

    Mariniranje:

    Meso stavimo u prikladnu posudu, zalijemo s otprilike dvije litre crnog domaćeg vina, litrom vode, dvije grančice ružmarina, dva lista lovora, jedna maa žličica papra u zrnu. Nasjeckamo na sitnije kapulu, mrkvu i češnjak te dodamo u pac zbog bolje arome. Ostavimo meso meso da se marinira minimalno jedan dan, a ako se može i duže.

    Umak:

    • 2kg kapula
    • 0,5kg mrkve
    • 0,3kg korjena celera
    • 2 glavice češnjaka
    • 0,5kg svinjske masti

    Kapulu narežemo na listiće, mrkvu i celer naribamo, a češnjak stavimo cijeli u komadu.

    Svinjsku mast lagano otopino na vatri, dodamo povrće na zagrijanu masnoću i dobro posolimo kapulu i dinstamo otprilike jedan sat, dok svo povrće ne ‘uvene’ kako treba i dobije lijepu boju. Nakon toga malo smiksamo štapnim mikserom.

    Meso izvadimo iz  paca na krpu da se dobro ocijedi i prosuši, nakon toga ga posolimo i prepečemo na svinjskoj masti meso sa svih strana dok ne dobije lijepu koricu. Nakon toga tekućinu od paca procijedimo i dodamo u kapulu, iz paca dodamo lovor, ružmarin, malo posolimo, popaprimo, stavimo malo šećera, malo muškatnog oraščića,c rvene slatke paprike i žličicu konšerve, malo temeljca goveđeg i pustimo da to sve prokuha. Kad prokuha dodamo meso koje smo popržili  i kuhamo dok se meso lijepo ne zgotovi, otprilike tri sata, a nekad i duže ovisno o mesu. Meso treba biti tako da kad vilicom ubodemo ona lijepo prođe kroz njega. Kad je meso gotovo pustimo da se ohladi. Nakon toga završimo umak – još jednom fino smiksamo štapnim mikserom, začinimo po želji dodamo jednu žlicu pekmeza od šljiva i pustimo da još jedan put prokuha  i nakon toga kroz fino ga sito propasiramo da dobijemo lijepu glatku teksturu umaka.

    Prilog po želji može biti palenta, njoke ili nešto drugo.

    Tajne recepta:

    • okus pašticade mora biti slatkasto kiselkastog okusa
    • kapulu obavezno dobro posoliti
    • pašticadu kuhati na što laganijoj vatri
    • umak mora biti svilenkast
    • sve što radite radite iz ljubavi – to je najveća tajna uspjeha

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    NAJNOVIJE

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...