" "
Više

    " "

    Zatonska pidoća uz bok stonskoj kamenici: Mještani uz pomoć VUŠ-a ‘love’ oznaku izvornosti za jedinstvenu školjku

     

    Mjesni odbor Zaton zajedno sa Veleučilištem u Šibeniku kreće u izradu studije zaštite zatonske pidoće kao školjke jedinstvenog okusa i arome zahvaljujući mješavini morske vode i rijeke Krke na tom području. Do kraja ljeta studija bi trebala biti završena, a zatonska pidoća na taj će način dobiti oznaku izvornosti od Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo.

    – Nakon vrlo uspješne prve Zatonske pidoćijade došli smo na ideju zajedno s Veleučilištem da se zaštiti zatonska pidoća. Prvi koraci već su poduzeti, a u tijeku je osnivanje istoimene udruge koja će zajedno s Mjesnim odborom i VUŠ-em biti nositelj aktivnosti za promociju pidoće, tako da ćemo je brendirati kao što je brendirana stonska kamenica – kazao je Boris Dukić, predsjednik MO Zaton.

    VUŠ je tako zaštitio i primoštensku čipku, tako da ćemo je brendirati poput stonske kamenice.

    Veleučilište u Šibeniku na taj je način već brendiralo primoštensku čipku, a sada, uz zatonsku pidoću, u planu imaju pokrenuti i studiju zaštite skradinskog rižota te skradinske torte.

    – S obzirom da već imamo iskustva u tim stvarima, na ovaj način pomoći ćemo Zatonjanima u brendiranju zatonske pidoće. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta, a udruga ‘Zatonska pidoća’ bit će nositelj aktivnosti, dok će Veleučilište u Šibeniku biti svojevrsni ‘support’ za dobivanje oznake izvornosti – poručio je dekan šibenskog Veleučilišta Ivan Malenica.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...