Zatonska pidoća uz bok stonskoj kamenici: Mještani uz pomoć VUŠ-a ‘love’ oznaku izvornosti za jedinstvenu školjku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mjesni odbor Zaton zajedno sa Veleučilištem u Šibeniku kreće u izradu studije zaštite zatonske pidoće kao školjke jedinstvenog okusa i arome zahvaljujući mješavini morske vode i rijeke Krke na tom području. Do kraja ljeta studija bi trebala biti završena, a zatonska pidoća na taj će način dobiti oznaku izvornosti od Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo.

– Nakon vrlo uspješne prve Zatonske pidoćijade došli smo na ideju zajedno s Veleučilištem da se zaštiti zatonska pidoća. Prvi koraci već su poduzeti, a u tijeku je osnivanje istoimene udruge koja će zajedno s Mjesnim odborom i VUŠ-em biti nositelj aktivnosti za promociju pidoće, tako da ćemo je brendirati kao što je brendirana stonska kamenica – kazao je Boris Dukić, predsjednik MO Zaton.

VUŠ je tako zaštitio i primoštensku čipku, tako da ćemo je brendirati poput stonske kamenice.

Veleučilište u Šibeniku na taj je način već brendiralo primoštensku čipku, a sada, uz zatonsku pidoću, u planu imaju pokrenuti i studiju zaštite skradinskog rižota te skradinske torte.

– S obzirom da već imamo iskustva u tim stvarima, na ovaj način pomoći ćemo Zatonjanima u brendiranju zatonske pidoće. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta, a udruga ‘Zatonska pidoća’ bit će nositelj aktivnosti, dok će Veleučilište u Šibeniku biti svojevrsni ‘support’ za dobivanje oznake izvornosti – poručio je dekan šibenskog Veleučilišta Ivan Malenica.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.