" "
Više

    " "

    Svi vole carbonaru, a znate li što radite krivo!?

     

    Izvorno, carbonara je jelo talijanske regije Lazio. Recept je jednostavan, tek nekoliko ‘siromaških’ namirnica koje su se mogle očuvati dulje vrijeme dok su ugljenari, carbonai – po kojima je jelo i dobilo ime, boravili u planinama proizvodeći ugljen. Vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike, pa i drugdje. Počele su se dodavati namirnice poput vrhnja, vina ili povrća. Posluživano je kao glavno jelo, mada se u novije vrijeme češće služi kao toplo predjelo. Odlično je u svim varijantama, no original je ipak bez vrhnja.

    Sastojci za 4 osobe

    500 grama Tjestenine Spaghetti Podravka
    200 grama obrazine ili pancete (nedimljene)
    2-3 jušne žlice maslinovog ulja
    1-2 češnja češnjaka
    4 jaja
    100 grama pecorino sira ili parmezana
    sol, papar
    malo bosiljka

    Priprema

    1. Špagete skuhajte al dente u dosta vode, lagano posoljene. Nemojte ih nakon kuhanja cijediti niti ispirati. Kuhane špagete šupljom žlicom preselite u posudu za posluživanje, pazeći da se ne ocijede previše, te da ostanu vrući.
    2. Istovremeno, na tavici ugrijte maslinovo ulje i češnjak tek toliko da zamiriši. Češnjak izvadite, pa na ulju popržite na kockice narezanu pancetu. Najbolje bi bilo da imate pancetu od svinjske obrazine, no poslužit će i obična, nedimljena panceta.
    3. Kad panceta porumeni, maknite s vatre i ostavite minutu-dvije da se slegne pjenica od masnoće koju je panceta ispustila.
    4. Jaja dobro umutite s malo soli i papra, pa pomiješajte s pancetom u ulju, miješajući pri tom žustro da jaja ne koaguliraju. Toj smjesi dodajte ribani sir pecorino ili parmezan, te par žlica vruće vode u kojoj su se kuhali špageti kako bi dobili kremasti umak. Po potrebi dodajte soli (imajte na umu da je već slano) i malo jače popaprite (originalno je carbonara paprenije jelo). Nikako nemojte vraćati smjesu na vatru jer će se jaja zgrušati!
    5. Gotov umak prelijte preko vrućih špageta u zdjeli za posluživanje i sve dobro promiješajte. Pospite natrganim bosiljkom.

    Poslužite kao glavno jelo, baš kao što je originalno posluživano. Uz to dodatno poslužite i ribani sir, te zelenu salatu i rajčicu. I naravno, čašu bijelog vina.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima...

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja...

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu...

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih...

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima materijalne štete

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja vrata na Račicama

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih svjetskih neurokirurga i intervencijskih radiologa

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...