Više

    Svi vole carbonaru, a znate li što radite krivo!?

     

    Izvorno, carbonara je jelo talijanske regije Lazio. Recept je jednostavan, tek nekoliko ‘siromaških’ namirnica koje su se mogle očuvati dulje vrijeme dok su ugljenari, carbonai – po kojima je jelo i dobilo ime, boravili u planinama proizvodeći ugljen. Vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike, pa i drugdje. Počele su se dodavati namirnice poput vrhnja, vina ili povrća. Posluživano je kao glavno jelo, mada se u novije vrijeme češće služi kao toplo predjelo. Odlično je u svim varijantama, no original je ipak bez vrhnja.

    Sastojci za 4 osobe

    500 grama Tjestenine Spaghetti Podravka
    200 grama obrazine ili pancete (nedimljene)
    2-3 jušne žlice maslinovog ulja
    1-2 češnja češnjaka
    4 jaja
    100 grama pecorino sira ili parmezana
    sol, papar
    malo bosiljka

    Priprema

    1. Špagete skuhajte al dente u dosta vode, lagano posoljene. Nemojte ih nakon kuhanja cijediti niti ispirati. Kuhane špagete šupljom žlicom preselite u posudu za posluživanje, pazeći da se ne ocijede previše, te da ostanu vrući.
    2. Istovremeno, na tavici ugrijte maslinovo ulje i češnjak tek toliko da zamiriši. Češnjak izvadite, pa na ulju popržite na kockice narezanu pancetu. Najbolje bi bilo da imate pancetu od svinjske obrazine, no poslužit će i obična, nedimljena panceta.
    3. Kad panceta porumeni, maknite s vatre i ostavite minutu-dvije da se slegne pjenica od masnoće koju je panceta ispustila.
    4. Jaja dobro umutite s malo soli i papra, pa pomiješajte s pancetom u ulju, miješajući pri tom žustro da jaja ne koaguliraju. Toj smjesi dodajte ribani sir pecorino ili parmezan, te par žlica vruće vode u kojoj su se kuhali špageti kako bi dobili kremasti umak. Po potrebi dodajte soli (imajte na umu da je već slano) i malo jače popaprite (originalno je carbonara paprenije jelo). Nikako nemojte vraćati smjesu na vatru jer će se jaja zgrušati!
    5. Gotov umak prelijte preko vrućih špageta u zdjeli za posluživanje i sve dobro promiješajte. Pospite natrganim bosiljkom.

    Poslužite kao glavno jelo, baš kao što je originalno posluživano. Uz to dodatno poslužite i ribani sir, te zelenu salatu i rajčicu. I naravno, čašu bijelog vina.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za...

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela...

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za sve je ‘kriva’ Nevidljiva scena

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela za kukce, sajam razmjene bilja i predstavljanje prve ‘Biljkoteke’

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...