Svi vole carbonaru, a znate li što radite krivo!?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Izvorno, carbonara je jelo talijanske regije Lazio. Recept je jednostavan, tek nekoliko ‘siromaških’ namirnica koje su se mogle očuvati dulje vrijeme dok su ugljenari, carbonai – po kojima je jelo i dobilo ime, boravili u planinama proizvodeći ugljen. Vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike, pa i drugdje. Počele su se dodavati namirnice poput vrhnja, vina ili povrća. Posluživano je kao glavno jelo, mada se u novije vrijeme češće služi kao toplo predjelo. Odlično je u svim varijantama, no original je ipak bez vrhnja.

Sastojci za 4 osobe

500 grama Tjestenine Spaghetti Podravka
200 grama obrazine ili pancete (nedimljene)
2-3 jušne žlice maslinovog ulja
1-2 češnja češnjaka
4 jaja
100 grama pecorino sira ili parmezana
sol, papar
malo bosiljka

Priprema

  1. Špagete skuhajte al dente u dosta vode, lagano posoljene. Nemojte ih nakon kuhanja cijediti niti ispirati. Kuhane špagete šupljom žlicom preselite u posudu za posluživanje, pazeći da se ne ocijede previše, te da ostanu vrući.
  2. Istovremeno, na tavici ugrijte maslinovo ulje i češnjak tek toliko da zamiriši. Češnjak izvadite, pa na ulju popržite na kockice narezanu pancetu. Najbolje bi bilo da imate pancetu od svinjske obrazine, no poslužit će i obična, nedimljena panceta.
  3. Kad panceta porumeni, maknite s vatre i ostavite minutu-dvije da se slegne pjenica od masnoće koju je panceta ispustila.
  4. Jaja dobro umutite s malo soli i papra, pa pomiješajte s pancetom u ulju, miješajući pri tom žustro da jaja ne koaguliraju. Toj smjesi dodajte ribani sir pecorino ili parmezan, te par žlica vruće vode u kojoj su se kuhali špageti kako bi dobili kremasti umak. Po potrebi dodajte soli (imajte na umu da je već slano) i malo jače popaprite (originalno je carbonara paprenije jelo). Nikako nemojte vraćati smjesu na vatru jer će se jaja zgrušati!
  5. Gotov umak prelijte preko vrućih špageta u zdjeli za posluživanje i sve dobro promiješajte. Pospite natrganim bosiljkom.

Poslužite kao glavno jelo, baš kao što je originalno posluživano. Uz to dodatno poslužite i ribani sir, te zelenu salatu i rajčicu. I naravno, čašu bijelog vina.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.