Više

  Od 3. do 5. svibnja

  U Vodicama otvoren 19. međunarodni simpozij ‘Protuminsko djelovanje 2023.’

   

  U Vodicama je danas otvoren međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2023.” koji se održava već 19. godinu za redom s ciljem razmjene iskustva, razmatranja rješenja tehničkih i upravljačkih problema te stjecanja  uvida u najnovije tehnologije na području protuminskog djelovanja.

  Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut je, u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te u svoje ime, pozdravio nazočne i izrazio važnost kontinuiranog održavanja ovog simpozija, kao izvrsne platforme za razmjenu znanja i iskustva.

  – Godinu po godinu, došli smo do 19. po redu međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje“, a posebno mi je drago da se i dalje pokazuje iznimno velik interes za sudjelovanjem, što potvrđuje broj  od  preko 200 sudionika iz  35 zemalja svijeta. To znači da je ova tematika, odnosno svijest o minskoj opasnosti, kao globalnoj sigurnosnoj, gospodarskoj i ekološkoj problematici  i dalje prisutna,  a zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, rekao bih, i dodatno naglašena – istaknuo je Trut.

  Tom prilikom je kazao kako je protuminsko djelovanje bila jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koje se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz državni proračun i sredstva posebne naknade za općekorisnu funkciju šuma, ali i kroz bespovratna sredstva iz fondova EU.  Od preostalih šest županija,  do kraja ove godine planira se u potpunosti razminirati Osječko – baranjska i Šibensko –kninska županija, a od iduće godine broj preostalih županija koje još uvijek imaju prisutnu minsku opasnost sveo bi se na 4 (Ličko–senjska, Karlovačka, Sisačko–moslavačka i Splitsko–dalmatinska) u 24 grada i općine, koje se planiraju očistiti od mina do ožujka 2026., temeljem obveza preuzetih iz Otawske konvencije.

  Istaknuo je kako uspostavljeni sustav edukacije o minskoj opasnosti također bilježi izvrsne rezultate, kojeg podupire i nevladin sektor kroz Udrugu Hrvatska pomaže, kao i područje razvoja testiranja i obuke koju provodi Centar za obuku za testiranje, razvoj i obuku.

  – I na kraju želim istaknuti da su naše znanje i sposobnosti u području razminiranja stečeni tijekom svih ovih izazovnih godina te uređenost protuminskog sustava prepoznale zemlje Europe i svijeta s minskim problemom – primjerice Ukrajina, Azerbajdžan i Sirija, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike. Zato mi je drago što je jedna od tema ovog simpozija „UKRAJINA – hitan odgovor na ratna događanja / izazovi i prilike“, na kojem ćemo čuti na koji način RH može i hoće pružiti pomoć. Zadovoljstvo mi je istaknuti  da nas Europska komisija vidi kao zemlju koja je sposobna pružiti pomoć Ukrajini na području razminiranja, kako u znanju, ekspertizi i edukacijama, tako i u tehnologiji, vidi nas kao lider i to smatram velikim priznanjem svim dionicima hrvatskog protuminskog djelovanja, privatnom sektoru,  a posebno pirotehničarima, jer obavljaju zahtjevan i opasan posao – zaključio je na kraju Trut.

  Uz ravnatelja Truta, otvorenju su nazočili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom Saboru Branka Juričev Martinčev, direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku Katarina Markt, veleposlanik Ukrajine u RH Nj.E. Vasyl Kyrylych te brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.

  Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt je na otvorenju simpozija podsjetila prisutne kako je prvi simpozij protuminsko djelovanje održan 2004. godine s ciljem predstavljanja hrvatskog modela Protuminskog djelovanja.

  – Ponosni smo na činjenicu da simpozij organiziramo već devetnaestu godinu, što potvrđuje njegovu važnost i zanimanje globalne zajednice protuminskog djelovanja, a u naredna tri dana stalnom razmjenom iskustva ćemo pridonijeti promicanju svijesti o opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava te znanja o njihovom otkrivanju i uklanjanju i na kraju utjecati na sigurniji svijet oko nas – rekla je direktorica Markt.

  U sklopu prvog dana programa simpozija, ravnatelj Trut je održao prezentaciju na temu pomoći Republike Hrvatske u protuminskom djelovanju Ukrajini, u kojoj je predstavio dosadašnju suradnju na području razminiranja, kao i buduće planirane aktivnosti potpore u protuminskom djelovanju.

  Simpozij “Protuminsko djelovanje 2023.” se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, održava od 3. do 5. svibnja u Vodicama, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO).

  Namijenjen je predstavnicima nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtkama za razminiranje, proizvođačima opreme za protuminsko djelovanje, donatorima, znanstvenicima i predstavnicima drugih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci...

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu,...

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci svladali i Kanađane

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu, Josip doplivao do tri medalje

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...