Putopis s najpoznatijeg hodočašća

Vodičanka Simona Benedict hodočastila 800 kilometara na putu Svetog Jakova

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Rođena Vodičanka Simona Benedict, djevojačko Arapov, poslala nam je putopis sa najpoznatijeg hodočašća na svijetu Camino de Santiago. Simona trenutno živi u Italiji s obitelji, govori  četiri svjetska jezika, radi kao povjerenica Grada Brescie pri jednoj neprofitnoj organizaciji.

Strastveni je ljubitelj putovanja po svijetu, za sada je obišla oko 25 zemalja svijeta – preko SAD-a i Ekvadora, do Kine i Hong Konga, veliki dio Europe, Ghana i Kenya, magični Egipat i Israel, Arapski emirati, do Indije i Nepala.

Obožava učiti, slikati i putovati, a i sama ističe kako je putovanje najbolje obrazovanje koje sebi možemo priuštiti, jer nam donosi nova iskustva, obogaćuje nas intelektualno, kulturno i duhovno, dovodi nas pred nove izazove, ispunjava nas i uči razmišljanju, učimo živjeti s neophodnim.

– Eksperimentirate lokalnim jelima i pojedete nešto sto nikad prije niste mogli pojesti jer postoji samo u toj zemlji. Putovanja šire vidike i obogaćuju dušu! Camino je jedno od najboljih iskustava koje sam imala u životu!  Ostavlja u vama ‘ono nešto posebno’ – predivne uspomene koje će biti sa mnom cijeli život – kazala je Simona za Infovodice.

‘Ne idi tamo gdje te put može voditi, idi tamo gdje nema puta i ostavi trag’
Buen camino peregrino!

Camino de Santiago – najpoznatije hodočašće na svijetu

Put Santiaga  ili Put Svetog Jakova, jedno je od najpoznatijih hodočašća na svijetu, barem u usporedbi s druga dva glavna puta srednjovjekovne pobožnosti usmjeren prema Rimu i Jeruzalemu. Put se prelazi pješke između devetnaest i trideset pet dana, ovisno o fizičkoj kondiciji, duhovnoj čvrstoći i odlučnosti samog hodočasnika, te je sastavljen od niza itinerara koji, počevši od različitih mjesta u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj, omogućavaju da dobijete Compostelu.

Compostela je vjerski dokument napisan na latinskom jeziku kojeg izdaje crkvena vlast Santiaga de Compostela, te potvrđuje završeno hodočašće na grobu apostola svetog Jakova. Radi se o jedinstvenom, fascinatnom, uzbudljivom doživljaju i putovanju na kojeg možete krenuti sami ili u grupi, pješice ili biciklom, put Santiaga je prilika da ponovno otkrijete sebe, izazovete svoje fizičke i psihološke granice, te da otkrijete neka od sugestivnih mjesta u zapadnoj Europi, na sjeveru Španjolske, i uživate u ljepoti puta tisućljetne povijesti.

Put Svetog Jakova je jedan od najpoznatijih vjerskih ruta na svijetu, put koji vam omogućuje da stupite u kontakt sa svojom duhovnošću, prelazeći dio Europe kako biste došli do katedrale Santiago de Compostela, gdje se nalaze relikvije i moći apostola Svetog Jakova. Riječ je o složenom hodočašću u kojem svake godine sudjeluje oko 300.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Prva hodočašća datiraju iz 9. stoljeća, kada su u posve novom gradu Santiago de Compostela, osnovanom nekoliko godina ranije u Galiciji, otkriveni ostaci tijela Svetog Jakova, koji je bio jedan od dvanaest Isusovih apostola, prozvan i Jakov stariji, kako bi se razlikovao od drugog Jakova Alfejeva. Nakon smrti Mesije, sveti Jakov je bio uključen u intenzivni evangelizacijski rad na području današnje Španjolske, ali je nekoliko godina kasnije ubijen nakon povratka u Palestinu, dok je njegovo tijelo pokopano u Galiciji, u Santiagu.

Put Santiaga postao je vrlo raširena pojava nakon 1000. godine, ali je službeno priznat samo 1492. godine od strane pape Aleksandra VI. Nakon tog datuma. običaj je imao uspone i padove, uglavnom zbog ratova i epidemija koje su stoljećima utjecale na tu regiju. Danas je hodočašće u snažnom rastu, tokom vremena put je također proširen na Francusku, tako da je baš taj tzv. Francuski put Santiaga, danas najfrekventiji, 1993. godine proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom, dok mu je Vijeće Europe 1987. godine dodijelio titulu ‘Glavne ulice Europe’.

Dužina Puta Svetog Jakova je oko 800 km, ali je sastavljen od različitih ruta, zbog čega je posebno složeno definirati preciznu duljinu hodočašća. Camino se može podijeliti na tri glavna puta: Francuski, Portugalski i Engleski put. Pored njih postoje i druge rute: Katalonski, Sjeverni, Baskijski…

Svaki od njih je drugačiji, ima različite stupnjeve težine i pješačke staze, pa je važno znati razliku svakog od tih pravaca prije nego se krene na put. Uglavnom najpoznatiji put je onaj Francuski, nakon njega Portugalski put. Iako je moguće krenuti od bilo koje točke, slijediti rutu po vlastitom nahođenju i zaustaviti se gdje god želite, temeljni je aspekt putovati najmanje 100 km rute Santiago, koji je potreban za dobivanje Compostele. Ovo je potvrda koja se izdaje svim hodočasnicima, koji potvrđuju da su napravili najmanje 100 km pješice ili na konju, ili barem 200 km biciklom, nagradu koja povećava golemu žrtvu postignutu i simbolizira iskupljenje svojih grijeha. Na putu je tijekom stoljeća izgrađen veći broj crkava u čast svetog Jakova, ali i svratišta za hodočasnike.

Francuski put sv. Jakova: napopularnija ruta

Put Svetog Jakova do Santiaga de Compostela ili pak do rta Finisterre na Atlanskom oceanu: ima oko 30 etapa, oko 800 kilometara po savršeno označenim cestama i stazama, počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port udaljenom oko 769 km od Santiaga.

Da, putovanje je dugačko oko 800 km, no moguće je odlučiti se za reducirani način pješčenja, koji vam omogućuje isto tako da dođete do prestižne Compostele nakon propješaćenih minimalno 100 km rute Santiago, počevši od Sarrije u Španjolskoj, do koje možete doći iz Santiaga autobusom za nekoliko sati, ili pak autobusom iz Madrida. Kompletna verzija francuskog puta uključuje 25 etapa, raspoređenih na stazi koja prolazi kroz mjesta kao što su Navarra, Kastilja, Pamplona, Burgos, Astorga, Portomarin.

U svakom slučaju organizacija je perfektna i sve je dobro isplanirano: zapravo svakih 25 km usput je moguće pronaći hostele, hotele i druge smještaje, provesti noć i osvježiti se bez trošenja velikog bogatstva. Svatko tko ne želi pratiti čitav francuski put iz Santiaga može odabrati bilo koju međustanicu, počevši od jednog od gradova koji se nalaze prije Sarrije, kao što su Leòn i Villafranca del Bierzo.

Cijeli članak pročitajte OVDJE, a galeriju fotografije pronađite OVDJE.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.