U vodičkoj knjižnici održan okrugli stol na temu socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Gradskoj knjižnici Vodice održan je okrugli stol pod nazivom ‘Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom – projektima do razvoja’.

Na njemu su sudjelovali predstavnici Grada Vodica, Gradskog društva Crvenog križa, djelatnici, korisnici i volonteri Inkluzije Šibenik, zainteresirani građani te djelatnici Gradske knjižnice Vodice. Cilj okruglog stola bio je potaknuti povezivanje svih koji mogu biti uključeni u razvoj socijalnih usluga na lokalnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na iskustva s projektnim procedurama i ulogama raznih državnih tijela u dodjeli novca udrugama.

Predstavnica Inkluzije Šibenik Marijana Mijat ukratko je predstavila postignuća vezana uz socijalno uključivanje osoba s teškoćama u proteklim godinama. Istaknula je dugogodišnju tradiciju provedbe programa zapošljavanja uz podršku te važnost suradnje s lokalnom zajednicom. Ipak, napomenula je i kako postoje brojne organizacijske teškoće i problemi koje uzrokuje administracija povezana s provođenjem programa i projekata – od sporosti državnih tijela pa do otežanog funkcioniranja udruge zbog kvarova na vodovodnim cijevima za koje se ne zna tko ih treba popraviti.

Grad Vodice pokušava što bolje prepoznati i zadovoljiti potrebe svih svojih stanovnika, ali i on je vezan nekim ograničenjima od strane državnih tijela, istaknuo je pročelnik gradskog ureda za društvene djelatnosti Luka Lipić. Brojni projekti zapinju u fazi procjene čime se cijeli projektni ciklus usporava i odgađa. Smatra da je umrežavanje svih dionika koji bi zajedno radili na razvoju socijalnih usluga izuzetno bitno i naglašava da će Grad Vodice uvijek stajati iza projekata koje pokreću zainteresirani korisnici s područja Grada.

Ravnateljica Knjižnice Sanja Radin – Mačukat navela je i svoje primjere pokrenutih projekata, ali i problema zbog birokratskih nelogičnosti.
Podsjetila je sudionike na prepoznatljivost i važnost projekata koje je Knjižnica pokrenula, kao što su ‘Brnistra’, ‘Animacija demokracije’… i na suradnju s Inkluzijom Šibenik. Nelogičnim i neprihvatljivim ocjenjuje nedostatak vizije i podrške od strane ministarstava za one projekte koji su postali primjer i vodilja za nacionalne strategije.

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting, shoes and indoor

S njom se složila i predstavnica Crvenog križa Marijana Biluš istaknuvši primjere projektnih prijedloga u kojima je sudjelovao i Crveni križ. U naknadnoj diskusiji istaknuta je potreba za boljim prezentiranjem svih naših djelatnosti i potreba kako bi se mogli lakše i kvalitetnije povezati.

Iskustvo roditelja iznijela je majka djeteta s autizmom koja se prisjetila svojih poteškoća sa školovanjem djeteta, koordiniranjem slobodnog i radnog vremena. Istaknula je potrebu da se postojeće socijalne usluge bolje razglase kako bi i roditelji djece s teškoćama imali više informacija o tome gdje se sve mogu obratiti za pomoć.

Na kraju je zaključeno da je svima važno povezati postojeće usluge i zajednički, za cijelu lokalnu zajednicu, poticati razvoj novih usluga.
Na taj način i kod pisanja novih projekata lakše će se moći uskladiti sve potrebe, a jedni druge nećemo gledati kao konkurenciju, nego kao potencijalne suradnike i partnere.

Foto: Facebook


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.