Za djecu s poremećajima senzorne integracije ili iz spektra autizma

DV Tamaris opremio senzornu sobu: ‘Nismo ni svjesni kakav je to veliki plus za Vodice’

FOTO Info Vodice
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Senzorna soba, odnosno prostor u kojem se pod stručnim nadzorom i individualnim radom djetetu omogućuje da razvija sva svoja osjetila, točnije potiče proces senzorne integracije opremljena je u dječjem vrtiću Tamaris u Vodicama. Ideju je potaknula vodička udruga Daj 5 od srca prije više godina nakon jedne od prvih humanitarnih akcija – nabavke neurofeedback uređaja, piše Infovodice.com.

FOTO Info Vodice


– Nakon inicijative jednog od članova Udruge čije dijete ima poteškoća u razvoju znalo se je koliko taj uređaj može pomoći. Krenulo se u prikupljanje sredstava kako djeca s našeg područja ne bi trebala ići na terapije u druge županije, priča nam Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris, ali i jedna od prvih članica udruge Daj 5 od srca.

Nakon nabavke neurofeedback uređaja rodila se ideja za osposobljavanje senzorne sobe. Taj prostor osobama s poteškoćama senzorne integracije osigurava dodatnu senzornu stimulaciju ili reducira senzorne podražaje. Senzorna soba nalazi se u matičnom objektu dječjeg vrtića Tamaris, a cijelo opremanje koštalo je oko 150 tisuća kuna. Sredstva su dobivena preko projekta Veliko srce iz Europskog socijalnog fonda.

Iako se uglavnom koriste za djecu s poremećajima senzorne integracije ili poremećajima iz spektra autizma kojih je danas nažalost sve više, senzorne sobe često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe. Organizirane su tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline.

Stručni tim dječjeg vrtića Tamaris će popisati djecu i napraviti raspored korištenja, a terapeutski dio traje maksimalno po 45 minuta.

– Ovakav prostor u županiji postoji jedino u Centru Šubićevac, kninskoj bolnici i u udruzi Sveti Bartolomej. Nismo još ni svjesni kakav je to veliki plus za grad Vodice. Upravo zato bilo bi lijepo u dogledno vrijeme pronaći adekvatan prostor koji bi udruga Daj 5 od srca opremila na isti način pa da ove dobrobiti mogu koristiti i sva djeca školskog uzrasta, ali i odrasle osobe kojima je to potrebno. Iako ovo nije lijek za njihove poteškoće, uvelike im olakšava život. Na tržištu danas postoje brojne sprave i pomagala, a mi kao zajednica moramo raditi na tome da im ponudimo što više ovakvog sadržaja, naglasila je ravnateljica Storić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.