Dobitnik Nazorove nagrade

Prije 24 godine umro je tišnjanski književnik Vjekoslav Kaleb

Književnik Vjekoslav Kaleb umro je na današnji dan prije 24 godine. Rođen je u Tisnom 1905.godine, a školovao se u Zadru i Šibeniku, nakon čega je studij nastavio u Zagrebu na Učiteljskoj akademiji. Radio je kao književnik i učitelj u Dalmatinskoj zagori.

Kaleb je pisao filmske scenarije, članke, reportaže i prikaze, a bio je i urednik nekih časopisa, zatim tajnik Matice Hrvatske i Društva hrvatskih književnika. Objavio je sveukupno 57 novela te tri romana.

Pošto je radio kao učitelj u Dalmatinskoj zagori, u svojim je novelama često dao odličan prikaz zaostalih sela Zagore. Bio je sudionik NOB-a pa je nakon toga napisao kraće proze i romane kojima je tema bila za vrijeme borbe, a u kojima je opisao život naših ljudi u najtežim i najljepšim trenucima.

Njegova najpoznatija djela su novele ‘Gost’, ‘Nagao vjetar’ i ‘Brigada’ te romani ‘Bijeli kamen’, ‘Ponižene ulice’ i ‘Mrtvi zvuci’.

‘Gost’ je njegova najpoznatijih i najranija novela. Koliko je uspješan njegov književni rad svjedoči i to da su mu djela prevedena na brojne strane jezike. Napisao je i novelu ‘Trideset konja’ koja govori o zgodi koja se dogodila poslije rata u rodnom mu Tisnom kao i njegov roman ‘Bez mosta’.

Nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo dobio je 1967. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.