Znanje za razne struke

U Skradinu i Bribiru održana prva Kulturološka škola

Prva kulturološka škola Matice hrvatske održana je u Skradinu i Bribiru proteklog vikenda u organizaciji skradinskog ogranka Matice hrvatske. Škola je okrenuta zainteresiranoj publici svih uzrasta i stupnjeva obrazovanja, ali prvenstveno studentskoj populaciji u zemlji te hrvatskom iseljeništvu.

Škola je zamišljena kroz višednevni program koji se sastoji od predavanja, radionica i terenskih obilazaka, ali zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa ove godine upriličena je u reduciranom dvodnevnom trajanju.

– Kulturološka škola ima za cilj upoznati sudionike s bogatom kulturnom tradicijom i naslojavanjima kultura na pojedinim iznimno važnim arheološkim nalazištima i lokalitetima u skradinskom i šibensko-kninskom kraju, ali i znatno šire, području kojeg omeđuju Nin, Knin i Solin, prostoru na kojem se nalazila ranosrednjovjekovna hrvatska država. Namjera je organizatora da završetkom programa svaki polaznik stekne znanja iz različitih struka povezana s konkretnim lokalitetima i da može bolje upoznati i vrednovati povijesno nasljeđe i odgovarajuće se prema njemu odnositi – priopćeno je iz Grada Skradina.

Koncepcija škole ove godine realizirana je prvi dan kroz dva predavanja koje su održali Renata Burai i Marinko Šišak. Renata Burai izlagala je o nacionalnim identitetima, teorijama i transformacijama identiteta, dok je Marinko Šišak izlagao o temi ‘Kulturna naslojavanja i lokaliteti šireg skradinskog i šibensko-kninskog područja’.

Drugog dana škole, polaznici su se uz stručno vodstvo Denija Tojčića, kustosa MHAS-a iz Splita upoznali na Bribirskoj glavici s njenom važnošću i povijesnim slojevima te rezultatima najnovijih istraživanja koja se odvijaju na ovom iznimno bogatom i važnom lokalitetu na kojem je zabilježen kontinuitet života kroz više od 2500 godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.