FOTO: Paićeve čokoladne praline s murvama hit među domaćim proizvodima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Osluhnuti tradiciju i ponuditi turistima nešto prepoznatljivo, ono je u čemu se sastoji bogata ponuda našeg kraja. Na nedavno održanom , sedmom po redu, sajmu agroturizma u Skradinu, posjetitelji su mogli uživati u ponudi kako domaćih izlagača, tako i onih kontinentalnih. Pršut, sir, čvarci, aronija i maslinovo ulje, samo su dio ponude koja je pokazala koliko toga Hrvatska može ponuditi.

SKRADINSKA TORTA

‘Skradinske delicije’, respektabilni obrt obitelji Paić iz Skradina, točnije mjesta Bićine, oživio je gastro tradiciju ovoga kraja, što je prepoznato i u emisiji ‘Seoska gozba’ u koje je Skradinska torta proglašena najboljim desertom serijskog ciklusa. To je tek jedna u nizu nagrada ovog obrta pa su tako i dobili nagradu Hrvatske turističke zajednice za najbolji suvenir – Skradinska torta poslužena u keramičkoj Šibenskoj kapi.

sajam

Potencijal koji nude smokve i bajame je osnova proizvodnje ovog obrta, ali osim te klasične ponude, obitelj Paić je iskoristila i neke, ljudima manje poznate, proizvode poput duda ili u narodu – murve.

Gotovo je zaboravljeno da je murva bila temeljna sirovina za dudov svilac i proizvodnju svile, a upravo Skradin je nekad bio među vodećim mjestima na Jadranu u kojem se proizvodila svila. Bila je glavni izvor prihoda Skradinjana.

sajam 3

Skradin murvu nije zaboravio i odao joj je počast, jer najduža ulica u kojoj je drvored murvi nazvana je Aleja skradinskih svilara, a Skradin ima i jedinstveni ljetni kazališni festival ‘Glumište pod murvom’.

Murva se danas više ne koristi za proizvodnju svile, ali njezini plodovi, dudinje, lišće i kora, mogu se upotrijebiti za proizvodnju slastica i ljekovitog bilja.

POVRATAK U DJETINJSTVO

Miranda Paić, vlasnica spomenutog obrta, u ponudi već odavno ima brandiranu skradinsku tortu, tradicionalnu poslasticu iz 14. stoljeća od oraha, badema, meda i kapljica likera od ruže. Riječ je o ružama koje gospođa Miranda sama uzgaja za likere i rakiju.

sajam 2

– Ove godine smo proširili ponudu s autohtonim punilima, pa smo tako iskoristili planiku, koromač, šipak i, naravno, murvu. Riječ je o čokoladnim pralinama i reakcije ljudi su više nego pozitivne – ističe Miranda.

Kandirane murve, koje predstavljaju inovativni pomak u njihovom iskorištavanju, a koje se nalaze i na modificiranim verzijama tradicionalne torte, podsjećaju na žele bombone, a ljude svojim okusom vraćaju u djetinjstvo kada su se penjali na stabla.

Oživljene uspomene koje nam neka hrana probudi, nemaju cijenu. Komad torte, šaka bajama ili miris lavande, i na trenutak smo opet djeca u dvorištima svojih baka i djedova.

Sajmovi poput ovog u Skradinu , najbolji su pokazatelj kako iskoristiti potencijal i ponuditi ljudima nešto više od klasike na koju su naviknuli.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.