Maslinovik čuva tajnu: Legenda o babi Beni i zlatnicima kraljice Nede

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Davne 1075., otok Maslinovik, jedan iz krune od sedam primoštenskih otočića, dok je Primošten bio nenastanjen, bijaše mjesto događanja koja su bitno određivala budućnost hrvatskog kraljevstva i hrvatske državnosti.
Kraljica Neda, kći Petra Krešimira IV. i žena Slavića kojeg su ugrabili i ubili Normani, dala se u potragu za nestalim mužem. Na putu prema Italiji ugrabije Streza, ujak budućeg kralja Zvonimira. Kraljica Neda je opasnost za spletkare koji vode bitku oko budućeg kralja Hrvatske nakon smrti kralja Petra Krešimira IV.
Da bi omogućili dolazak na kraljevsko rpijestolje Zvonimiru, kraljica Neda trebala je nestati iako je bila omiljena u narodu. Jelena, Zvonimirova žena, tajno dovodi Nedu iz tamnice i nalazi joj utočište na tada pustom prostoru Primoštena, na otoku Maslinoviku. Kraljica Neda nije podnosila zatočeništvo, pa uz pomoć Vekenege prepliva s otoka na kopno na mjestu gdje je danas svjetionik na Kremiku. Nažalost, Nedine muke nisu prestale, ubrzo bi ponovno zatočena u kuli dvorca u Bihaću. Zvonimir postaje kraljem 1075. g. i vlada do 1089.
Nakon mnogih stoljeća, ova priča dobiva i svoj nastavak. Krajem 19.st., oko 1890.g., stanovništvo Primoštena brodom se prevozi do otoka radsi skupljanja trave za svoju stoku. Trave je bilo sve manje na kopnu radi krčenja vinograda i maslinika. Tako je jednog jutra i baba Bene otplovila u rutinsko čupanje trave, što joj je kasnije poptuno promijenilo život.
U potrazi za dobrim mogorušem baba Bene iščupa busen trave ispod kojeg bljesnuše zlatnici. U tajnosti ona nakupi punu vreću zlatnika i uz ispriku da je boli glava prestane brati travu. Nakon toga, Bene je posjetila gataru koja joj je rekla da će, ako pođe na Maslinovik, ponovno naći zlatnike, ali da nakon toga neće dugo živjeti. Zna se, baba Bene je izabrala život i nikada više nije kročila na Maslinovik.
Kada su mještani, a i susjedna sela čuli za taj događaj, svi su se bacili u potragu za zlatnicima. Do dana današnjega nitko nije imao sreće, pa će tako Maslinovik još dugo čuvati tajnu babe Bene i zlatnika kraljice Nede.

Pratite nas i na društvenim mrežama: