Vrijedna riznica kadrova

Posjetite izložbu fotografija ‘Kod moje babe’ u Murteru: Uprizorenja tradicijskog načina života

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Otvorenje velike izložbe fotografija ‘Kod moje babe’, održat će se danas 24. rujna u 19 sati u Delinovoj ulici u centru Murtera, a na fotografijama će biti prikazani običaji i svakodnevne radnje u životu tradicionalnih baka.

Izložba je vezana uz istiomeni preformans koji se svake godine održava u centru Murtera u organizaciji udruge ‘Bakarica’, ali ove se godine, zbog epidemioloških mjera neće realizirati. ‘Bakarice’ su skupina od 13 žena koje imaju cilj ‘brendiranja’ statusa žene, a kroz projekt ‘Kod moje babe’ godinama su pripremale perfomans sačinjen od vjerodostojne scenografije i gastro ponude. Uz kamene zidove Velike rive, postavilo bi se pet kuhinja, spavaća soba, tinel, komin, babe su prele, plele, šivale.

– Ideja je bila staviti u prvi plan život baba, koje su oduvijek igrale tihu i veliku ulogu, držeći ‘tri kantuna od kuće’. Sva uprizorenja tradicijskog načina života vezana su za muškarce, dok se život babe nitko nije sjetio izvući iz ropotarnice povijesti. Muškarci su veslali, tukli mirtu, potezali migavice, jedrili, a nigdje nema evidencije da su uz njih bile žene, koje su uvijek ravnopravno sudjelovale u svim tim poslovima. Jedina realna razlika je bila da su dide stalno bili u skupinama, od rada do druženja, dok su babe jedino zajedno odlazile u crkvu- pojasnila je Neva Mudronja, jedna od ‘Bakarica’.

Autor fotografija je Mile Rameša, dugogodišnji suradnik NP Kornati iza kojeg je već više izložbi vezanih za tradiciju Murtera, a koje su vrijedna riznica kadrova.

– Njihov gastro- tradicijski  performans na Velikoj rivi za mene je vrhunsko ostvarenje, stoga im nastojim uvijek i  fizički i objektivom pripomoći, a kako su mi  supruga i njene dvije sestre aktivane članice Bakarica- koje su pokrenule ‘Kod moje babe’, podrazumijevalo se da nemam izbora. Šalim se, rado im pomognem, veliki je to projekt i zahtjevan, jer doslovno cijelu rivu netom prije manifestacije Latinsko idro pretvore u interijere iz nekadašnjih vremena- donosi se namještaj, kućanski predmeti, posuđe, kuha se, posjetitelja je toliko da bi im kao domaćima pozavidjeli i najpoznatiji chefovi i batleri – kazao je Rameša.

 

Generalni pokrovitelj izložbe je Nacionalni park Kornati, a otvorenje izložbe će se objediniti s promocijom Murterskog godišnjaka u izdanju Ogranka Matice Hrvatske u Murteru.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, događaj se odgađa za naredni dan.


Pratite nas i na društvenim mrežama: