Završna konferencija projekta

‘Plava eko patrola’ iznjedrila je više od 160 malih ekologa, ali i čvrste temelje za edukaciju o održivom razvoju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Završnom konferencijom projekta ‘Plava eko patrola’, koja se održala u 24. ožujka u Osnovnoj školi Murterski škoji, obilježena je i prezentirana provedba svih aktivnosti u okviru projekta koji je započeo 1. lipnja 2019. godine, a završava 31. Ožujka 2021. Godine. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od milijun i 152 tisuće kuna, dok njegova ukupna vrijednost iznosi milijun i 280 tisuća kuna. Uz udrugu Argonauta kao  nositelja projekta, partneri su Općina Murter-Kornati, Osnovna škola ‘Murterski škoji’ i LAG More 249.

Tom prilikom prezentirane su aktivnosti projekta od samog početka, istaknuti su glavni rezultati te je zajednički oslikana Frendovska klupa koja će služiti kao stalni podsjetnik na projekt i važnost njegove održivosti. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici djece-patrolaša iz osnovnih škola koje su sudjelovale u provedbi projekta (OŠ Brodarica, OŠ Murterski škoji-Murter, OŠ Pirovac, OŠ Primošten, OŠ Rogoznica, OŠ Vjekoslav Kaleb-Tisno i OŠ Vodice), lokalni koordinatori koji su vodili djecu-patrolaše kroz edukativne radionice, ravnatelji uključenih škola te predstavnici roditelja i volontera na projektu.

Kroz projekt, u Murteru je uređen Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko – kninske županije koji je otvoren sredinom lipnja. Kao partner na projektu, Općina Murter-Kornati ustupila je prostor na prvom katu ambulante.

-Općina Murter-Kornati nema puno svojih prostora, ali one koje imamo pokušavamo staviti u funkciju zajednice. Adaptacijom i uređenjem prostora iznad ambulante u Murteru udruga Argonauta je konačno dobila primjeren i opremljen prostor za rad, ali i na kojem mogu organizirati edukacijske programe iz područja održivog razvoja. Edukacijski centar, osim udruzi Argonauta, koristit će i druge lokalne udruge kao co-working prostor, što će pomoći u stvaranju međusobne suradnje za bolju provedbu budućih inicijativa održivog razvoja i projekta ‘Plava Eko-patrola’ – kazali su iz Općine Murter-Kornati.

Glavni ‘output’ projekta je priručnik Plave Eko-patrole, namijenjen svima koji su zainteresirani za održivi razvoj i neformalne metode učenja te svima koji žele oformiti grupu djece-patrolaša i provoditi aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici, a 500 tiskanih primjera poslano je na adrese osnovnih škola, ekoloških organizacija i lokalnih samouprava na priobalju i otocima.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula  -Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba ‘Život jadranskih dubina’ koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja, a naglasak je na djeci kao glavnih inicijatora promjena.

Edukativne radionice, koje su se provodile u sedam škola na području naše županije, putem neformalnih metoda učenja obogatile su sudionike mnoštvom novih saznanja, dobrim temeljima za stvaranje održive budućnosti te predivnim uspomenama, a u projektu je sudjelovalo čak 160 djece – patrolaša.

– Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti – kazala je voditeljica projekta, Ivana Marin iz udruge Argonauta.

Također, na završnoj konferenciji projekta ‘Plava eko Patrola’ prikazan je petominutni film koji prikazuje presjek projekta, a možete ga pogledati ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.