'160 otoka, 1 srce'

Instalacija na Raduču, brdu povrh Murtera simbolizira vezu mještana s Kornatskim otočjem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Simbolična instalacija ‘160 otoka, 1 srce’ instalirana je prije nekoliko dana na brdu Raduč u Murteru. Nalazi se u desnoj bitnici, ako se gleda od kopna prema moru, na jednom od izlaza iz tunela.

Instalacija, koja popularizira jedistven vidikovac, sastoji se od slova različitih veličina koja razasuta vise sa stropa bitnice, a kada se gledaju iz određene pozicije prikladne za fotografiranje prikazuju ime Općine –  MURTER KORNATI. Raštrkana slova simboliziraju raštrkane otoke općine Murter-Kornati koja je sa svojih 160 otoka, otočića i hridi razasutih na 80 km2 najtočnija općina Mediterana.

– Instalacija simbolizira povezanost Murtera s drugim djelom naše Općine – Kornatskim otočjem, te nam služi kao podsjetnik koliko smo bez njih nepotpuni jer smo kroz cijelu našu povijest njegovali tu neraskidivu vezu. Murterini koji su većinski vlasnici Kornata doživljavaju Kornate kao dio sebe. Slova su izvan ‘škvare’ kao i otoci i njihovi vlasnici. To je i svojevrsna pozivnica mještanima i posjetiteljima da među prvima istraže i otkriju brdo Raduč čije vrijeme tek dolazi – rekao nam je Luka Ježina, autor projekta i stručni suradnik Općine Murter-Kornati.

Brdo Raduč najviše je brdo otoka Murtera, visoko 125 m. Do vrha brda vodi dobro održavani makadamski put, a na vrhu brda nalaze se ostaci starog vojnog kompleksa izgrađenog početkom 30-ih godina 20. stoljeća koji se sastoji od ruševina vojnih objekata te potkopa ukupne duljine 310 metara. Posebno je dramatičan doživljaj izlaska iz tunela kroz 5 izlaza s kojih se pruža pogled na murtersko more i Kornatsko otočje.

– Raduč je atraktivan sam po sebi, to je jedinstven vidikovac s kojega pogled seže do Kornata, ali i do Velebita. Malo po malo smo počeli vlastitim minimalnim financijskim sredstvima raditi na uređenju terena oko starog vojnog kompleksa, očistili smo tunele i ruševine, počeli smo uređivati pristupne puteve, a izradili smo i topografski snimak cijele lokacije – govori nam Luka Ježina te dodaje da je ovaj projekt tek dio malih inicijativa koje su priprema za valorizaciju velikog projekta zahtjevne pripreme Općine Murter-Kornati koji će na tom prostoru iznjedriti prezentacijski i razvojni centar hrvatskih otoka.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: