U Knin stiže pet milijuna kuna za oživljavanje i razvoj grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradu Kninu odobrena su četiri projekta iz Intervencijskog plana Grada Knina, ukupno vrijedna 5.070.000 kuna, od čega čak 97,75 posto iznose bespovratna sredstva iz Europe, dok će preostalih 2,2 posto odnono 114 tisuća kuna snositi Knin. Riječ je o sredstvima s kojima će Grad financirati odnosno refundirati troškove izrade kompletne projektne dokumentacije svih 16 projekata raspoređenih u četiri razvojna prioriteta Intervencijskog plana – rijeku Krku, Staru gradsku jezgru, poslovnu zonu Preparandija i Kninsku tvrđavu.

Za projekt aktiviranja rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, Gradu je odobreno nešto više od 644 tisuće kuna, dok će Knin s nešto manje od 15 tisuća kuna sufinancirati troškove izrade projektne dokumentacije.

Za projekt revitalizacije stare gradske jezgre, odnosno razvoj i provedbu programa za društvenu koheziju i povećanje zaposlenosti, Kninu je bespovratno stiglo 705 tisuća kuna, a sa 16 tisuća kuna Grad će sudjelovati u troškovima izrade dokumentacije.

Definitivno najveći iznos, čak 2,8 milijuna kuna, dobili su za pripremu projektne dokumentacije za turističku valorizaciju Kninske tvrđave kao kulturno-povijesne cjeline, u kojem će Grad sudjelovati s nešto manje od 65 tisuća kuna, dok su za projekt razvoja poduzetničke infrastrukture u poslovnoj zoni Preparandija dobili ukupno 794 tisuće kuna.

– Riječ je o pet milijuna kuna koji su namijenjeni za pripremu projekata. Ukupno je 16 projekata, od kojih su neki već prijavljeni, dio je pripremljen, a svaki od njih ima svoju dinamiku pripreme i zahtjeve ovisno o intenzitetu ulaganja, vrsti ulaganja, imovinsko pravnom pitanju i tako dalje. Grad Knin prijavio se za sredstva, no potpisivanje je kasnilo dva i pol mjeseca, stoga smo dio tih projekata financirali vlastitim sredstvima, a kad se potpišu ugovori, sredstva će biti refundirana – poručio je kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić, inače i voditelj projekata na Intervencijskom planu.

Sljedeći, ujedno i posljednji korak, jest izrada odluke o sufinanciranju i potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata.


Pratite nas i na društvenim mrežama: