Početak radova u ovoj godini

Grad Knin spreman za izgradnju Poduzetničkog centra i Informacijsko inovacijskog inkubatora

Županijski odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove izdao je gradu Kninu rješenje o prihvatljivosti za ekološku mrežu projekta obnove i preuređenje bivše tvornice ‘Kninjanka’. Tim zahvatom planira se obnova i preuređenje napuštene tvornice ‘Kninjanka’ te prenamjena u poduzetnički centar proizvodno-poslovne namjene.

– Konačno smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju što nam je uzelo šest, sedam mjeseci. Sada slijedi raspis natječaja za izvođača radova i, obzirom na rokove natječaja te eventualnih žalbi, očekujem da će izvođač biti uveden u radove do kraja ove godine – kaže Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

Na prostoru napuštene tvornice sada su glavna tvornička zgrada, kotlovnica, spremište mazuta i plinska stanica. Tri postojeće pomoćne građevine se planiraju ukloniti, jer su sve građevine potpuno derutne uslijed višegodišnjeg neodržavanja i propadanja zbog utjecaja atmosferilija. Predviđa se popravak i sanacija svih oštećenja na konstruktivnim dijelovima građevine, sanacija svih armirano-betonskih krovnih nosača, izvedba nove lagane konstrukcije pokrova na mjestima na kojima ne postoji završna krovna obloga te izvedba nove hidroizolacije na svim krovnim površinama.

Buduća građevina nakon rekonstrukcije biti će samo dijelom privedena planiranoj namjeni jer se građevinskom dozvolom predviđa građenje do određenog stupnja dovršenosti. Osim proizvodnih i skladišnih prostora, planirani se uredski prostori za poduzetnike, kao i za upravu samog Poduzetničkog centra.

Paralelno Grad Knin radi i na projektu ‘Rekonstrukcije i opremanje Informacijsko-inovacijskog inkubatora – 3i’ vrijednom 12,2 milijuna kuna, koji sa 85 posto sredstava sufinancira Europska unija.

– Za projekt inkubatora natječaj je završen, slijedi nam pregled ponuda i vjerujem da će ugovor s izvođačem biti potpisan do 1. srpnja – kaže Jelić.

Kroz taj projekt će se rekonstruirati postojeći zapušteni i devastirani objekt u Poduzetničkoj zoni Preparandija te će biti opremljen svojevrsni ‘hardverski’ laboratorij koji će nuditi poduzetnicima početnicima visoku tehnologiju, budući da oni u najranijoj fazi poslovanja nemaju financijske niti tehničke mogućnosti kupnje takve suvremene opreme.

Izradu dokumentacije za Poduzetnički centar i Informacijsko-inovacijski inkubator – 3i također sufinancira Europska unija sa 690.412 kuna od ukupne vrijednosti 812.250 kuna.

Podsjetimo, gradonačelnik Knina Marko Jelić, je krajem 2018. godine, nakon provedene kompleksne i dugotrajne procedure, a uz suglasnost Gradskog vijeća, potpisao Ugovor o kupovini objekta nekadašnje Tvornice odjeće Kninjanka u Poslovnoj zoni Preparandija. Tim novcem je obeštećeno 33 bivšihradnika, a objekt bruto građevinske površine oko osam tisuća kvadrata bit će preuređen u moderan Poduzetnički centar u kojem će postojeći i novi poduzetnici moći razvijati svoje djelatnosti, uz konstantnu podršku Grada Knina i Lokalne razvojne agencije Matica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.