Održivi razvoj drniške prirodne baštine

Završen projekt ‘Natura Drniš’: ‘Kroz aktivnosti projekta otvorile su se mogućnosti za razvoj turizma i nova radna mjesta’

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Provedba projekta ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’ završava danas, 20. svibnja. Projekt, kojem je cilj bio razvoj nove posjetiteljske infrastrukture te razvoj edukativno-interpretativnih sadržaja za podizanje stupnja educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini, proveo je Grad Drniš, a partner na projektu bila je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

Tijekom projekta, koji je započeo 1. veljače 2017. godine, uređena je pješačko – biciklistička staza na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma, s dva odmorišta opremljena klupama i stolovima. Sustav javnih bicikala Grada Drniša je proširen s dva nova solarna terminala – pored hostela u Bogatiću i planinarskog doma na Promini. Također, u sustav je dodano i 12 novih bicikla, četiri brdska i osam električnih, a u objektu stare škole u Bogatiću Miljevačkom uređen je hostel s tri spavaonice, ukupnog kapaciteta 20 ležajeva s popratnim sadržajima, čajnom kuhinjom, blagovaonicom i sanitarnim čvorovima.

U sklopu projekta održane su brojne volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa te edukacije lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza kao i edukacije o konceptu aktivnog odmora u Drnišu.

Na radionicama s djecom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta izrađena je interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj, a osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.

– Do sada je na području grada Drniša realizirano dvadesetak europskih projekata namijenjenih uređenju turističke infrastrukture. Ovaj kraj prekrasne prirode i jedinstvene gastronomske ponude želimo otvoriti u turističkom smislu i promovirati njegove ljepote. Različitim ulaganjima razvijamo ponude za provođenje aktivnog odmora koji gosti mogu kombinirati s gastronomijom, razgledom baštine i uživanju u ljepotama krajobraza. Svim projektima pokušavamo otvoriti mogućnosti za veći turistički iskorak i stvaranje novih radnih mjesta koja znače ostanak ljudi u ovom kraju- rekao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Također, Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije je provela jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Aktivnosti monitoringa su se odnosile na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica.

‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’ odobren je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava.

Više informacija i promotivne filmove o svim aktivnostima projekta možete pogledati ovdje.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: