Pršutima na 4. Festivalu u Drnišu od ove se godine ‘pridružilo’ i vino

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pršutar Marko Reljanović najbrže je izrezao fetu pršuta čime je osvojio pravo da ovogodišnji, četvrti Međunarodni festival pršuta u Drnišu danas proglasi otvorenim. Od ove godine, na dvodnevnoj manifestaciji, ocjenjivat će se i vina a uzorke je prijavilo 26 vinara.

– Od ove godine ocjenjivat ćemo i vino jer su pršut i vino zapravo simbioza i to je najveća novost ovogodišnjeg festivala. U Udruzi proizvođača drniškog pršuta nas je 16, a počeli smo s njih osam. Nakon što smo dobili zaštitu EU, još se uhodavamo oko certificiranja, priolagođavanje kvalitete, stroga je kontrola, ljudi još malo zaziru od toga, ali očekujemo da će nam se ubrzo pridružiti još proizvođača – kazao je za Šibenski portal Zvonimir Marin, predsjednik udruge.

drnis festival prsuta zvonimir marin 010917 1

drnis festival prsuta 010917 5

Članovi Udruge proizvođača drniškog pršuta proizvode 80 tisuća komada pršuta godišnje, što je 10 tisuća komada više nego što je to radio nekadašnji Mesopromet, koji je u bivšoj državi bio najveći proizvođač.

– Prostora za povećanje proizvodnje ima puno posebno otkako smo postali članica Europske unije. U situaciji smo da nikad nemamo starih zaliha, čak proizvode na tržište dajemo malo ranije nego što bi, po tehnologiji, trebali – kaže Marin.

drnis festival prsuta 010917 1 drnis festival prsuta 010917 2

Od ranije se zna da se sirovina za pršut nabavlja iz uvoza i to većinom iz Mađarske jer ono malo što se uspije nabaviti na domaćem tržištu, uglavnom iz Slavonije, nedovoljno je za ozbiljan posao.

‘Odgovorni’ za ovogodišnja vina je mladi drniški znanstvenik Željko Andabaka koji kaže da je za prvi put, interes vinara bio vrlo dobar.

– Zastupljene su sve hrvatske regije, a 56 uzoraka prijavilo je 26 vinara. Mogu reći da je konkurencija iznimna jer su vina jako kvalitetna, mogao bih reći vrh hrvatske proizvodnje, rekao je Andabaka, inače s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

drnis festival prsuta 010917 8

Nije želio reći koje bi vino najbolje išlo s pršutom jer, kako je kazao, to je ipak stvar osobnog ukusa. Ipak, pošto drniški pršut spada u vrhunske hrvaproizvode, kaže da ga nije loše konzumirati i s nekom od authotnih drniških sorata vina kao što su Debit,  Maraštine, Plavine ili introducirane sorte kao što je Merlot koji je u Drnišu, kako tvrdi mladi stručnjak, doživio svoj puni potencijal.

Inače, na otvaranju ovogodišnjeg 4. Festivala međunarodnog festivala pršuta bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici općina, no primjetno puno manje političara nego prošle dvije godine kad se festival održavao uoči parlamentranih izbora pa su Drniš pohodili i visoko pozicionirani predstavnici oporbe.

drnis festival prsuta 010917 6

drnis festival prsuta 010917 3 drnis festival prsuta 010917 4


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.