Planinarsko društvo Promina u subotu slavi svoj dan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Planinarsko društvo Promina u subotu, 8. studenoga slavi svoj dan kad su najavili svečanost otvaranja planinarske staze što vodi od Planinarskog doma do vrha Promine.

Najavili su i dva uspona, prvi koji kreće u 7,30 sati stazom Buhe-izvor Mijalovca- vrh Promine i rezerviran je samo za iskusne planinare, traje oko četiri i po sata. Uz dogovor sa organizatorima i uz patnju vodiča moguć je uspon i s druge strane Promine iz Uzdolja. Druga staza koja je manje zahtjevna vodi od naselja Lišnjak do Planinarskog doma,kojom uspon traje sat i 15 minuta. Svečanost otvaranja obnovljene i razminirane staze do vrha planine priprema se u 10 sati i 30 minuta. Dolazak na vrh Promine do kojeg je potrebno oko sat vremena i bit će organiziran uz pratnju vodiča, planiran je oko podne. Nakon povratka planinara u dom oko 14 sati sve očekuje druženje i zajednički planinarski ručak uz tradicionalni grah. Pozvani su svi bez obzira na dob. Za djecu pripremljene su i prigodne radionice u suradnji s Nacionalnim parkom Krka , poručuju iz PD Promina.

Naime na planinarskom domu Promina ,na 855metara nadmorske visine, instalirana je krajem listopada automatska meteorološka postaja realizirana suradnjom Šibenik Metea i Planinarskog društva Promina. Senzori meteorološke postaje 24h dnevno mjere sve meteorološke parametre: temperaturu, vlažnost i tlak zraka, brzinu i smjer vjetra te količinu oborina. Podaci sa ove meteorološke postaje od koristi su ne samo za planinare već i javne službe koji se nalaze na Promini ,te sve vas koji se spremate na odlazak na najposjećeniju drnišku planinu.

Ovo je prva planinska meteorološka postaja u sustavu Šibenik Metea, a u narednom razdoblju u suradnji sa udrugom Crometeo kažu nastaviti će pokrivanje i drugih planinskih vrhova u regiji . Na lokaciji Promine planirano je i skoro postavljane panoramske web kamere.

IZVOR/FOTO: Radio Drniš


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.