Godišnje ih prerade i po 12 tisuća

FOTO Počela prerada pršuta na Miljevcima: Evo kako nastaje prvoklasna mesna delicijaFoto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U pršutani Bel-Cro Trade na Miljevcima, u Brištanima Donjim, počelo je prvo ovogodišnje soljenje pršuta od početka pandemije koronavirusa. Dalmatinski drniški pršut inače je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda toga kraja i kao takav zaštićen je u Europskoj komisiji te nositelj titule šampiona među pršutima.

– Pršuti sada idu u sol gdje će biti između 15 i 20 dana s tim da svakih pet-šest dana staru sol bacamo i stavljamo novu, ali svaki put manju količinu. Nakon tih 20 dana pršute stavljamo pod prešu, zatim na dim dva do tri mjeseca, a potom na buru – priča nam jedan od osnivača pršutane Drago Pletikosa.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Inače, pršutanu Bel-Cro Trade osnovali su 1998. godine Željko Pilić i Drago Pletikosa. Pršutana površine 850 četvornih metara smještena je u Gornjim Brištanima na Miljevcima. Poštujući tradicionalni način proizvodnje pršuta, godišnje prerade oko 150 tona svinjskog mesa.

– Mi u normalnim godinama preradimo i do 12 tisuća pršuta, a ove godine zbog situacije s nesretnom koronom preradit ćemo oko pet ili šest tisuća – ističe Pletikosa.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Drniški pršut koji se proizvodi u Bel-Crou i drugim pršutanama na širem drniškom području jedinstven je i odlične kvalitete, zahvaljujući podneblju na kojem se proizvodi, a područje Miljevaca, kaže Pletikosa, u godini ima samo dva maglena dana jer bure koja stiže s okolnih planina ima u izobilju. Dalmatinski krš prepun je ljekovitog bilja, a suhe grane na kojima suše meso dodatni su začin za drniški pršut.

– Uz mene tu je još osam zaposlenika koji njeguju ljubav prema pršutu i ovom kraju jer bez nje ne možete raditi taj posao s potpunom predanošću – zaključio je Pletikosa.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.