Dan grada Drniša

Drnišani nagradili najzaslužnije, a ministar Malenica najavio dvije milijarde za Dalmatinsku zagoruFoto: Radio Drniš
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Povodom Dana grada Drniša i blagdana sv. Roka u nedjelju je održana svečana sjednica drniškog Gradskog vijeća na kojoj je za počasnog građanina proglašen Ante Dabro za promicanje i značenje ugleda Grada Drniša u svijetu. Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin tu nagradu je uručio izaslanici Mariji Mindoljević.

Nagrada za životno djelo Grada Drniša dodijeljena je Ivanu Tarli za poticaj razvitka gospodarstva na području Grada Drniša.

Nagrada Grada Drniša dodijeljena je Josipi Ivić za veliki doprinos razvoju i poticanju izvrsnosti u informatici u sklopu odgojno-obrazovnog procesa na području Grada Drniša.

Sjednicu je svojim nastupom uveličao Gradski pjevački zbor Neuma, a nazočili su i predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, dožupanica Darija Puljić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić, predstojnik ureda predsjednika Sabora Tomislav Šimičević.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin u svom govoru je istaknuo kako je Gradsko vijeće u proteklih godinu dana donijelo ukupno 78 raznih akta iz svoje nadležnosti ili prosječno 13 akata po sjednici.

– I pored raznolikog političkog sastava Gradskog vijeća, često smo i nakon polemičnih rasprava, mnoge akte donosili jednoglasno i to prvenstveno jer su svi vijećnici Gradskog vijeća duboko svjesni da postoje ona pitanja koja su od velike važnosti za Grad Drniš, za sve njegove građane i naše institucije i tu smo svi imali jedinstveni stav – kazao je Pleadin.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja uvodno je napomenuo da je na proračunske rashode od sredine ožujka ove godine veliki utjecaj imala i još ima epidemija virusa COVID-19.

– To je utjecalo i na realizaciju dijela projekta Grada Drniša, zbog čega smo neke planirane projekte odgodili za zadnje tromjesečje ove godine ili početak iduće proračunske godine. Međutim, i pored toga određene projekte posebno one koji se sufinanciraju iz fondova EU ili iz nacionalnih izvora financiranja, smo u proteklih godinu dana završili ili započeli s realizacijom ili smo samo ugovorili početak njihove realizacije. Ukupna vrijednost svih završenih projekata je preko 16,5 milijuna kuna – kazao je Begonja te nabrojao i one projekte čija je realizacija u tijeku ili će uskoro započeti su, a kako je naveo, ukupna vrijednost tih projekata  je preko 25 milijuna kuna.

Drnišanima je Dan grada čestitao šibensko-kninski župan Goran Pauk uz čestitku gradonačelniku i cijeloj gradskoj administraciji na svim naporima koje ulažu u vođenje grada, prije svega na podizanju gospodarskih aktivnosti.

– Drago mi je što mogu kazati da je to bez obzira na koronakrizu uspješno. Mi to u županiji maksimalno pratimo i imamo kvalitetu suradnju. Županija podupire sve projekte koje je gradonačelnik Begonja nabrojio pa smo i pojačali kapacitete u Javnoj ustanovi Razvojnoj agenciji Šibensko kninske županije kako bi bila na usluzi ne samo Gradu Drniša nego svim jedinicama lokalne samouprave jer njezina glavna uloga i je pružanje pomoći u pripremi projekata koji se realiziraju uz sufinanciranje fondova EU, u tu svrhu će dobiti i 14 milijuna kn tzv. tehničke pomoći kao suport za pripremu projekta u razdoblju od četiri godine. Kao županija puno radimo na subvencijama za gospodarstvo i poljoprivredu pa smo i u ovoj kriznoj godini bez obzira što i županija kao i Grad Drniš bilježi manjak prihoda u proračunu od 15-ak posto, konačan izračun imati ćemo nakon sezone – kazao je Pauk.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica osvrnuo se na demografski problem najavivši kako će u sljedećem četverogodišnjem mandatu Vlada RH donijeti Program pomoći Dalmatinskoj zagori vrijedan dvije milijarde kuna, u kojem će participirati i Grad Drniš.

Saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, ujedno i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, u svom govoru kazala je kako jedinice lokalne samouprave značajno jačeg fiskalnog kapaciteta nemaju takve rezultate rada i takvu razinu realizacije projekata kakvu ima Grad Drniš, te je na tome čestitala gradskoj upravi i stručnim službama.

– Posljednjih petnaest godina svake godine sam ovdje na dan Grada Drniša i mogu posvjedočiti brojnim realiziranim projektima u raznim sektorima. Sveti Roko je bio zaštitnik od kuge i kolere nadam se da će nas zaštiti i od Covida 19- kazala je Juričev Martinčev.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.